Newsflash
Cultură

Opinii categorice cusute cu fir epic

de Dr. M. Gh. CĂLIN - mar. 4 2014
Opinii categorice cusute cu fir epic
Deşi autoarea cărţii susţine că a scris un jurnal, noi suntem încredinţaţi că, aici, categoria respectivă este doar un mijloc pentru a lansa un text mai degrabă subiectiv. Fiind prea devreme pentru a publica memorii, Magdalena Iugulescu renunţă, probabil, să-şi mai reprime tentaţia afirmării unor adevăruri ocolite de multă lume dar care, dacă nu sunt auzite când trebuie, nu mai produc efecte şi va scrie această carte cu fatigabilitatea celui care doreşte să scape de o povară. În felul său, acest volum – Cosmin (Editura Proilavia, 2013) – este o carte militantă, care, concepută să fie alertă şi cursivă (chiar dacă unele chestiuni sunt mai greu de desluşit), uzează de expresii colocviale şi incursiuni în zonele mitologiei greceşti ori în periplurile turistice prin Italia sau alte spaţii ale Europei pentru a susţine nişte teme generale de actualitate, pe care le încastrează în corpul textului, pe multe repetându-le în diverse intensităţi şi localizări.
În acest sens, credem că cea mai mare importanţă este acordată toleranţei ca problematică, scop şi valoare. Privind din perspectiva cititorului care a terminat lectura şi rezervă un timp să mediteze asupra celor citite, considerăm că toată construcţia acestui volum este făcută pentru a demonta componentele psihice ale atitudinii, acţiunilor şi practicilor tolerante din viaţă, aşa cum este clădită ea astăzi şi cum se conturează a deveni. Uzând de intervenţii directe, introducând elementele epice potrivite şi insistând asupra unor norme comportamentale valabile, intenţia este de a demonstra valoarea inestimabilă a toleranţei, bunătăţii şi înţelegerii umane, atât pentru cel frustrat, cât şi pentru cel sau cei care determină conflicte şi inechităţi.
O temă importantă şi recurentă – dar pentru care autoarea, deşi oferă rezolvări, nu găseşte tendinţe încurajatoare de soluţionare – este războiul, cu toată lipsa lui de logică şi atrocităţile sale înspăimântătoare comise în sprijinul unor idealuri meschine care ar trebui anulate şi blamate.
În general sunt lansate sentinţe categorice. „Românii nu sunt un popor sărac. Feminismul este o ideologie greşită şi nocivă. Poporul nostru aşteaptă totul pe degeaba, sau indivizii sunt atenţi mai mult la cum îşi pot escroca semenii şi, în general, ei sunt invidioşi, ciudaţi şi subiectivi. Dacă suferi de depresie vino la Berzunţi să sapi câteva zile la vie şi dacă nu-ţi trece de tot, o mai sapi o dată.“ În aceaste privinţe, ca şi în altele, autoarea nu lasă loc nici pentru cea mai mică îndoială şi nu are nicio tentaţie a nuanţării. Cu atât mai mult atunci când transpune un citat găsit pe o statuie ilustră din Edinburgh: „Fiecare să îşi facă datoria“.
S-ar putea spune că avem în faţă un text de o duritate nemeritată faţă de existenţa unor oameni neideali, cu defecte şi calităţi, care au o anumită determinare şi un rol dar, nu ne îndoim, aceasta este o modalitate de a încuraja rezolvarea unor probleme pe care Magdalena Iugulescu le propune. Ea crede în astfel de soluţii şi demonstrează asta prin evoluţia personajelor pe care le pune în pagină şi de care este legată infinit mai mult decât un scriitor în relaţiile cu protagoniştii textului său. Tocmai de aceea, atitudinea directă şi, de astă dată, fără nicio îngăduinţă în faţa unor situaţii de acest gen nu înseamnă răutate, lipsă de înţelegere sau de sensibilitate.
Într-o altă zonă a cărţii, citim câteva rânduri despre munca asistentelor medicale dintr-o secţie de chirurgie a unui spital din zilele noastre. Este posibil să fie cel mai bine simţit text scris despre o categorie profesională destul de reprezentativă pentru viaţa medicală. Sunt fraze care ni se par, totodată, cele mai reuşite din toată cartea atât din punct de vedere stilistic, cât şi conjunctural. Un mare autor englez spunea că scrisul este o trudă extraordinară şi recomanda celui care intenţionează să apuce pe acest drum să nu o facă dacă nu simte că este în pericol de moarte alegând să nu scrie şi să nu comunice ce are de spus. Pe undeva, credem că este şi situaţia cărţii de faţă. Autoarea, cu mijloacele nespecifice scriitorului de meserie, nu se mai poate abţine de la a scrie cu obiectivitate despre răutate, egoism, superficialitate, tarele sistemului social şi lene. În carte găsim, de asemenea, sfaturi practice privind organizarea excursiilor cu bani puţini, timpul limitat pentru soluţionarea unor sarcini nelimitate, precum şi setea noastră şi a celor de lângă noi de iubire şi fericire.
Medicii care vor citi cartea vor găsi reprezentate foarte multe („muuuuulte“, cum scrie autoarea de câteva ori) aspecte teribile, degradante şi reprobabile din activităţile medicale şi organizarea sanitară, pe care dna Iugulescu le relatează fără inhibiţii, având tendinţa să le reducă astringenţa mesajului cu expresii stridente oarecum nepotrivite sau scăpate de orice rigoare („au cam luat-o în bot“, „nu merge aşa măi nene“, „dă-i bice“, „nu mai trişaţi băieţi“, „ete fleoşc“) sau prin apropieri oarecum forţate de snoave mitologice la care apelează cu o oarecare exagerare. Ar mai fi şi alte discordanţe faţă de fondul cărţii – obsesia pentru anumiţi termeni preferaţi dar prea des formulaţi,  dificultatea evidentă de a creiona portretul personajelor – dar toate pălesc în faţa fondului care stă la temelia cărţii şi pe care l-am menţionat mai sus.
Reţinem, în beneficiul textulului, evocarea realistă dar duioasă a cartierelor din Brăila şi a câtorva şcoli şi edificii de aici, o amintire de la o mică ieşire la Lacul Sărat, reîntâlnirea cu figura unui avocat notoriu în oraş şi cu aceea a unui fost politician comunist, devenit capitalist, dar gospodar dintotdeauna şi impresii despre literaţii, publiciştii şi cărţile apreciate de scriitoare.
Cazualitatea şi problemele pe care le expune textul sunt legate de un story cu o anumită doză de a captiva şi atrage cititorul pentru a-i deschide perspectiva asupra unor realităţi ale vieţii sale şi a celorlalţi. Deşi faptele şi povestea sunt reale, ele ar fi putut fi relatate într-un mod care să nu fie credibil dar autoarea trece cu bine peste acest pericol. Şi astfel se face că am mai citit o carte de atitudine morală, scrisă de o persoană care cunoaşte bine aspectele pe care le relatează şi care ne-ar putea consolida impresia că un text scris de un neprofesionist, cu mijloace simple şi nepretenţioase, ne-ar putea pune pe gânduri şi ne-ar mişca resorturile interioare mai mult decât scriitura unui autor clasic ori la modă cu care ne-am plasa într-un strict raport estetic sau livresc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe