Newsflash
Cultură

Optimism prudent

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 19 2013
Optimism prudent
   Despre optimismul prudent şi evoluţia principalilor indicatori ai endemiei tuberculoase în anul 2012, în România discută Gilda Popescu, Domnica Chiotan, Nicoleta Cioran, Cristian Didilescu, înnr. 2/2013 al revistei Pneumologia. Implementarea Programului de control al tuberculozei pe termen mediu, începând din 1997, sub auspiciile OMS şi sub coordonarea MS, a constituit garantul realizărilor obţinute, rata de succes terapeutic a cazurilor-sursă depăşind constant 80%. Incidenţa globală a TB (cazuri noi şi recidive) a scăzut în ultimii 10 ani cu 42%. Eliminarea tuberculozei ca problemă globală de sănătate publică – definită de StopTB Partnership ca reducerea până în 2050 a incidenţei bolii la un caz la un milion de locuitori pe an – presupune eforturi concertate ale tuturor părţilor implicate. Succesul poate fi asigurat numai dacă va exista o finanţare corespunzătoare a celor trei factori decisivi pentru realizarea dezideratului: un tratament mai rapid al bolii, un test rapid şi ieftin şi un vaccin eficient.
   Irina Strâmbu şi Ioan Paul Stoicescu şi-au propus evaluarea costurilor medicale directe ale bronhopneumopatiei cronice obstructive pe 12 luni – prin însumarea tuturor evenimentelor medicale legate de boală în ultimul an: exacerbări tratate în spital sau ambulatoriu, tratamente cronice, consultaţii. Nu au fost incluse oxigenoterapia de lungă durată la domiciliu, consultaţiile la medicul de familie, cheltuielile de transport şi costurile indirecte. Informaţiile au fost obţinute pe baza unui chestionar aplicat la 85 de pacienţi (vârsta medie 62,5 ani), contactaţi în Institutul „Marius Nasta“. Costurile medicale directe ale BPOC pe 12 luni pentru un pacient au fost estimate la 1.457 de euro, din care 83% reprezentau exacerbările şi 17% costul bolii stabile. Aşadar, sunt necesare strategii cost-eficiente pentru prevenirea exacerbărilor, pentru redistribuirea resurselor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi.
   Despre hiperinflaţia pulmonară – mecanismul principal al scăderii toleranţei la efort a pacienţilor cu BPOC – discută Daniela Gologanu. Scăderea toleranţei la efort la aceşti pacienţi este rezultatul implicării a trei mecanisme: limitarea ventilatorie, disfuncţia musculară şi cea cardiovasculară (aportul inadecvat de oxigen la nivel tisular). Limitarea ventilatorie se datorează combinaţiei dintre creşterea necesarului ventilator şi scăderea capacităţii ventilatorii. Necesarul ventilator creşte prin agravarea la efort a dezechilibrelor ventilaţie-perfuzie, iar scăderea capacităţii ventilatorii este rezultatul reculului elastic scăzut şi al obstrucţiei dinamice. Se produce astfel o limitare a fluxului expirator, care duce la ineficienţa activităţii musculaturii expiratorii şi la hiperinflaţie dinamică. Hiperinflaţia dinamică este o consecinţă a anomaliilor structurale din BPOC ce produc tulburări mecanice care limitează ventilaţia. Efectele negative ale hiperinflaţiei: scăderea abilităţii volumului curent de a creşte corespunzător la efort, cu limitare mecanică a ventilaţiei; scăderea capacităţii funcţionale a musculaturii inspiratorii (prin creşterea încărcăturii elastice, cu oboseală musculară şi creşterea travaliului respirator); hipoxemie şi retenţia de CO2 la efort; afectarea funcţiei cardiace la efort, prin scăderea întoarcerii venoase şi a debitului cardiac. Ea are şi efecte benefice, facilitând expirul prin creşterea fluxului expirator maxim. Evaluarea hiperinflaţiei pulmonare este un instrument util pentru mai buna caracterizare a efectelor bolii şi pentru urmărirea răspunsului la intevenţiile terapeutice asupra toleranţei la efort a pacienţilor cu BPOC.
   Dispozitivele utilizate în ventilaţia non-invazivă în sindromul de apnee în somn care asociază BPOC şi/sau obezitate morbidă sunt trecute în revistă de Ştefan Dumitrache-Rujinski, George Călcăianu şi Miron Bogdan.
   Seyed Mohsen Mirhosseini şi colab. (Iran) prezintă un caz de hidatidoză cardiacă şi subliniază rolul ecografiei transesofagiene în evaluarea nodulilor pulmonari bilaterali. Este vorba de o pacientă de 17 ani, cu acuze respiratorii nespecifice şi istoric de chisturi hidatice pulmonare. Ecocardiografia transesofagiană a evidenţiat multiple chisturi hidatice cardiace în ventriculul drept. Pacienta a fost supusă chirurgiei cardiace deschise pentru îndepărtarea chisturilor şi a primit postoperator, timp de doi ani, tratament cu albendazol şi biltricidă. Un caz rar şi interesant de coexistenţă a adenopatiilor mediastinale de etiologii diferite semnalează Anca Macri, Ancuţa Constantin, Ion Cordoş şi Radu Stoica. Pacienta, în vârstă de 52 de ani, avea sarcoidoză şi hemangiom pulmonar sclerozant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe