Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Oraşul cu un pom verde

Viața Medicală
Dr. Mihai BELAŞCU joi, 6 iunie 2013
   La 9 mai 2013, Fundaţia „Recipio“ pentru propăşirea şi promovarea medicinii practice şi ştiinţifice împreună cu Camera Medicilor Prahova au organizat a doua manifestare ştiinţifică şi cultural-artistică din ciclul „Oraşul cu un pom verde“, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti.
   Prof. dr. Nicolae M. Constantinescu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a prezentat conferinţa: „Genomul poporului român în viziunea lui George Emil Palade“. Potrivit savantului laureat al Premiului Nobel pentru medicină, aşa cum fiecare individ are un genom propriu, şi o naţiune are „genomul“ său, la cea română specifică fiind capacitatea de a renaşte din propria cenuşă. Baza genomicii naţiunii noastre o constituie ţăranul, prin capacitatea de a redeveni stăpân pe pământul său şi pe propria soartă.
   Maestrul Ion Caramitru a citit un mesaj pe care l-a prezentat acum 22 de ani, în Camera Comunelor din Londra, despre situaţia României după cel de-al Doilea Război Mondial, starea economică, drepturile omului, perioada comunistă absolutistă, discreţionară şi discriminatoare, dar şi despre dorinţa oamenilor de a se cultiva artistic. Apoi, ne-a cuprins cu întelegerea de „necuprins“ a versului eminescian. Actorul a primit Diploma de excelenţă şi Colanul de catifea violet cu fir aurit din partea Fundaţiei „Recipio“.
   În prezentarea sa, istoricul Marius Oprea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a conturat în termeni şi date istorice semnificaţia şi importanţa zilei de 10 mai la români, precum şi activitatea sa pe urmele martirilor din perioada comunismului, din zonele Bistriţa şi Năsăud. Cei prezenţi au urmărit un film al acestor cercetări, cu imagini, declaraţii ale urmaşilor celor ucişi şi ale martorilor acestor crime, dar şi fotomontajul „10 mai în presa prahoveană interbelică“, realizat de Arhivele Statului Prahova. În încheiere, elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva“ Ploieşti au oferit un recital instrumental de muzică clasică.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.