Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Piatra fântânii

Viața Medicală
Dr. Ana MIHAI joi, 7 august 2014
      Notăm apariţia celui de-al doilea volum de poezie al medicului Constantin BărăcanPiatra Fântânii, Editura Transilvania Expres, Braşov 2014. Structurată în trei părţi – Veşnicia, Geneză şi Timp nostalgic – cartea este o trecere prin viaţă, la momentul aducerii-aminte şi al dialogului cu sine, cu divinitatea, cu cei dragi, trecuţi şi prezenţi. Volumul are ca motto un fragment din „Cântarea cântărilor“ – „M-am pogorât în grădina cu nuci/Să văd verdeaţa din vale/Să văd dacă a înmugurit via,/şi au înflorit rodiile“. Dr. Constantin Bărăcan s-a născut la 11 august 1952 în comuna Copăceni, judeţul Vâlcea. Este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca şi medic primar oftalmolog.
„N-am fost creştin con­vins/Dar nici n-am fost ateu.“ (Spovedanie), „Crucea pe care – acum pe umeri tu o duci/A fost potrivită întâi de Dumnezeu/Cu ochii – prea frumoşi/şi prea curaţi şi-adânci/şi raţiunea Sa/Că nu-ţi va fi prea greu“ (Crucea potrivită). Citind aceste versuri, gândul ne zboară spre fragmentul din Saul Bellow în dialog cu Norman Manea: „Am încetat să mai dezbat cu mine însumi dacă cred sau nu în Dumnezeu. Nu este o întrebare reală. Între­barea reală este ce am simţit în aceşti ani, iar în toţi aceşti ani am crezut în Dumnezeu“. („Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow“, Polirom, 2008). Piatra fântânii este punctul de sprijin care ne facilitează accesul la apa limpede, sursa vieţii din adâncuri, niciodată oglindită, şi totuşi esenţială pentru echilibru. Nu lipseşte viziunea critică la adresa lumii, a prezentului, în poezii precum „Capitalism“ şi „Stop nebuniei!“. Nu este uitată nici iubirea, în poeme dedicate pierderii.
  „Începe să mă doară viaţa/Credinţa mea în lume/Sângerează.“ (Mărturie)
  „Vârstă târzie – linişte largă/Timp aruncat peste umeri grei.../La orizont, nişte amintiri – /Nişte gutui/Cu poame rotunde, pufoase uşor amărui;/Genunchi scrijeliţi,/Obrajii rumeni/De ciorchini furaţi,/Daţi în pârg/şi mâinile negre de nuci încă verzi/Descojite pe-ascuns/O poartă-n bătaia rafalei de vânt/Prelung scârţâind/ Amintiri“ (Timp nostalgic).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.