Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Rigoare prin experienţă

Viața Medicală
Prof. dr. Călin GIURCĂNEANU vineri, 19 septembrie 2014
   Ediţia a treia a cărţii Boli dermatologice şi infecţii sexual-transmisibile, a prof. dr. Virgil Pătraşcu, apărută anul acesta la editura Sitech din Craiova, reprezintă, în opinia mea, un eveniment editorial, fiind o carte foarte utilă pentru pregătirea în domeniul dermatovenerologiei.
   În condiţiile avalanşei informaţionale moderne, se recunoaşte faptul că, periodic cărţile medicale trebuie reînnoite. Având în vedere descoperirile continue în ceea ce priveşte mecanismele patogenice şi terapia bolilor dermatologice, consider binevenită această lucrare, care apare la şase ani de la prima ediţie, respectiv la doi ani de la ediţia precedentă.
    În cele 708 pagini ale cărţii, sunt prezentate noţiunile fundamentale moderne referitoare la principalele boli dermatologice. Lucrarea este structurată în 48 de capitole, fiecare capitol – dens în conţinut ştiinţific, cuprinzând cele mai noi cunoştinţe despre patologia dermatologică tratată, autorul consultând 341 de surse bibliografice, cu 33 mai multe decât pentru ediţia anterioară. Bogata experienţă profesională şi didactică a autorului, care este medic primar dermatolog şi profesor universitar, a stat la baza unei riguroase sistematizări a informaţiei.
    Sunt prezentate corect sub aspect ştiinţific, în capitole distincte, infecţiile cutanate (virale, bacteriene, micotice) şi dermatozele parazitare. Având în vedere că alergia este boala epidemică a secolului XXI, în continuare, autorul prezintă dermatozele prin substrat imunoalergic: urticarii, eczeme, vasculite, eritemul polimorf etc. Consumul crescut de produse farmaceutice pe plan mondial se face responsabil de tot mai numeroasele reacţii iatrogene, aproximativ 50% din acestea fiind cutanate. Acest fapt relevă importanţa parcurgerii capitolului „Reacţii cutanate post-medicamentoase“, al cărui conţinut reflectă stadiul actual al cunoaşterii.
    Un domeniu de mare actualitate îl reprezintă „Bolile ţesutului conjunctiv“ şi „Dermatozele buloase autoimune“, prezentate excelent în capitolele 20, respectiv 22. În capitolele referitoare la precancerele şi cancerele cutanate sunt redate noţiunile cele mai recente privind carcinogeneza şi sunt descrise inspirat entităţile clinice. Mijloacele şi metodele terapeutice sunt prezentate critic pe baza bogatei experienţe practice a autorului.
    Fără a încerca să enumăr toate capitolele, amintesc totuşi pe cele referitoare la genodermatoze, mastocitoze, histiocitoze, dar şi pe cele mai rar întâlnite în cărţile de dermatologie, precum „Manifestări cutanate în diabetul zaharat“ şi „Modificări cutanate fiziologice şi patologice în sarcină“. De asemenea, având în vedere povara nu numai a bolilor dermatologice pe care o resimt pacienţii, dar şi a îmbătrânirii cutanate pe care o simte la un moment al vieţii fiecare dintre noi, trebuie să subliniez datele moderne cuprinse în capitolul „Îmbătrânirea cutanată. Terapii dermatocosmetice“.
     Cartea se încheie cu secţiunea privind infecţiile sexual-transmisibile, patologie care continuă să rămână o problemă de sănătate publică.
   Iconografia de la final, mult îmbunătăţită comparativ cu ediţiile precedente, este foarte sugestivă şi înlesneşte recunoaşterea clinică a bolilor cutanate exemplificate.
   În încheiere, remarc faptul că autorul stăpâneşte arta scrisului medical, decurgând de aici un stil clar de prezentare care creşte valoarea didactică a cărţii de faţă. Adresez felicitări autorului şi sunt convins că medicii care o vor parcurge vor fi încântaţi, lucrarea îmbogăţind patrimoniul literaturii medicale dermatologice.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.