Newsflash
Cultură

Sănătatea noastră – o glumă?

de Dr. Mariana MINEA - ian. 23 2014
Sănătatea noastră – o glumă?
   La final de an am primit la redacţie o revistă pe numele ei Sănătatea noastră, nr. 1/2014. Şi nu ştim cui se adresează. Publicaţia se descrie ca fiind de informare, opinie şi consultanţă în probleme de sănătate mintală, emoţională, erotică şi biologică. Este scrisă în culorile roz, albastru şi verde (paginile scrise cu roz au titlul albastru şi combinaţiile continuă). Coperta, mai potrivită publicaţiilor de fashion, menţionează un preţ de 7,7 lei, în timp ce la pagina 4 scrie cu verde pe alb că revista se distribuie prin abonamente şi „gratuit în reţeaua farmaciilor Hofigal şi Plafare“ (menţionăm aici că publicaţia gratuită Hofigal are o ţinută decentă şi un conţinut consistent şi util). Revenind la „Sănătatea noastră“, după surpriza cromatică, ne-au atras atenţia fotografiile. O poză cu Daniela Nane ilustrează un articol despre o femeie romă care luptă să-şi croiască un drum în viaţă, în cadrul rubricii „Educaţie, spirituală“ (virgula nu ne aparţine). „Destăinuirile unei nimfomane“, material programat sub formă de foileton, este însoţit de fotografii ale unor top-modele internaţionale. Un material din secţiunea „Infirmităţi ale sufletului“ ne provoacă imaginaţia cu povestea unei femei devenită voyeuristă la bătrâneţe, după ce îşi surprinde ginerele „în toată splendoarea“ cu cea mai bună prietenă a ei. Pozele nu aveau cum să lipsească, cu menţiunea „Foto: Arhiva redacţiei, fotografii folosite doar în scop ilustrativ“. Ei bine, din arhiva redacţiei au fost alese o fotografie tip anii ’80 cu un cuplu de tineri anonimi şi o poză cu Nina Cassian, probabil în postura bătrânei voyeuriste…
   Trecem peste şocul vizual şi peste abundenţa de virgule plasate între subiect şi predicat, între predicat şi complementul direct. Să presupunem că un scop bun scuză mijloacele unei reviste informative care se distribuie, probabil, gratuit. Însă şi textele creează confuzie. Astfel, articolul „Un părinte bine informat nu trebuie să aducă pe lume un copil cu malformaţii congenitale!“ analizează riscul infecţiei cu citomegalovirus în sarcină; articolul recomandă, pe lângă testare precoce, şi respectarea unor măsuri igienice în timpul sarcinii, iar exemplele sunt următoarele: mama „să se abţină să guste biberonul, alimentele sau să sugă lingura cu care mănâncă bebeluşul, să nu utilizeze obiectele lor de toaletă, să evite să-l sărute pe buze“. Fără comentarii. În articolul intitulat „Copil supraponderal încă de la naştere! Cauza? Diabetul zaharat – în perioada gravidităţii mamei“ se fac câteva recomandări pentru viitoarele mămici (mişcare, dietă şi igienă). Articolul se încheie abrupt cu următoarea concluzie: „Iată de ce o relaţie apropiată şi plină de dragoste este extrem de importantă în familia modernă“.
   Textele sunt redactate pe baza unor materiale originale scrise de medici colaboratori şi de directorul editorial, Maria Şerban, psihopedagog şi „psiholog cu competenţe în sexologie“. Există şi articole decente, dar credem că nici acestea nu îşi ating scopul în totalitate (dacă scopul este acela de a informa corect). De exemplu, nu sunt explicate formulări precum „regim alimentar de cruţare a esofagului“ sau „soluţii neutralizante“. Materialele care se referă la „sănătatea mintală, emoţională şi erotică“ sunt în majoritatea lor semnate de directorul editorial. Autoarea deschide revista cu un editorial pătimaş, în care compară trecutul bun cu prezentul rău: prezentul înseamnă manele (şi primim spre exemplificare versuri de manele), „făcături“, „bodegi“, „porno, prostie, tupeu, fariseism, religie pervertită, Machiavelism, şomaj, anchete, nenorociri, nefericire…“. Totul pe metoda alb-negru, clişeistică, tocmai bună pentru menţinerea unei  sănătăţi mintale şi emoţionale. „Doamne, în ce junglă trăim!“, exclamă în final directorul editorial.
   Ne-am întrebat dacă să scriem această recenzie sau nu, dar considerăm că o revistă scrisă împreună cu medici trebuie să urmărească nişte standarde de calitate, în beneficiul publicului cititor, trebuie să îşi propună să-şi educe cititorii dincolo de interesele comerciale şi de abordarea mai mult sau mai puţin tabloidă. Altfel, ne putem gândi că revista urmăreşte mai degrabă să-şi tulbure cititorii şi să-i recruteze apoi ca pacienţi, prin intermediul adresei de email oferite cu generozitate.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe