Newsflash
Cultură

SOROT și „Ermil Nichifor“

de Anca FLOREA - nov. 5 2015
SOROT și „Ermil Nichifor“
     Concertul „de toamnă“ al Orchestrei medicilor „Ermil Nichifor“ a fost prilejuit de deschiderea celui de al XVI-lea Congres național de ortopedie și traumatologie, participanții fiind invitați sub cupola Ateneului să asculte muzică bună într-o interpretare deosebită. Astfel, medicii din sală i-au ascultat și aplaudat pe colegii lor de pe scenă.
     După alocuțiunile rostite de organizatori și invitați, ansamblul, cu Iosif-Ion Prunner la pupitru, a abordat lucrări prioritar din creația romantică, mult îndrăgite de orice meloman. Programul a debutat însă cu „Rapsodia II“ de Enescu, realizată pe coordonatele unei sublinieri a lirismului poate nostalgic, poate evocator, cu o tentă gravă, într-o parcurgere clară, cumva lineară. Celebrul opus a fost urmat de „Havanaise“ de Saint-Saëns, în care ansamblul a colaborat cu violonista japoneză Haruna Shinoyama, tânără și charismatică, etalând un sunet rotund și cald, anvergură, frazare elegantă și finețe a expresiei. Apoi, în Concertul nr. 1 de Mendelssohn-Bartholdy, solist a fost pianistul Lucian Veliciu, a cărui evoluție s-a dovedit robustă, fluentă, reliefându-i datele tehnice și implicarea în demersul său pe claviatură, precum și colaborarea eficientă cu orchestra într-o construcție clară, precisă și sobră. În final, a răsunat, simbolic, „Uvertura Academică“ de Brahms, derulată cu acuratețe și o strălucire asigurată (și) de alămurile care, exceptând câteva „scăpări“, s-au încadrat în atmosfera festivă gândită de compozitor, perfect adecvată unei seri aflate sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București.
Lucian Veliciu 
     Un concert bun, cu soliști tineri și performanți, partituri pretențioase și ofertante, în care Orchestra medicilor și concertmaestrul său, prof. dr. Mircea Penescu, se simt bine, cântând cu plăcere, seriozitate și dăruire, aspect apreciat de spectatorii care au aplaudat, în picioare. Un program cu o structură echilibrată, desfășurat în organizarea Fundației „Medicina și muzica“ și a Societății Române de Ortopedie și Traumatologie (SOROT), ca de obicei în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe