Newsflash
Cultură

Spectacolul fără cuvinte

de Candid STOICA - mai 6 2016
Spectacolul fără cuvinte
     De multe ori sunt oprit pe stradă de prieteni sau cunoscuți care-mi spun, în general, cam același lucru: „S-au dus marii actori de altădată iar alții noi, tineri și la fel de talentați nu au mai apărut“. În ce mă privește, îi îndemn să meargă la teatre și o să-i găsească.
     Printre numele de actori excepționali ai tinerei generații vehiculate de mine, este și cel al lui Dragoș Huluba – s-a născut în 1974 și a absolvit Academia de Teatru și Film în 1998, la clasa lui Dem Rădulescu. În prezent, după multele roluri interpretate cu succes pe scena Teatrului de Comedie, Huluba este un actor plurivalent care a atacat cu curaj diverse și variate roluri, dar încă necunoscut marelui public.
     Mic de statură, cu un trup extraordinar de mobil, o față ciudată, făcută parcă din mai multe, care se vrea imobilă, serioasă, încifrată și un zâmbet dezarmant de timid, aducând uneori cu cel al celebrului Buster Keaton, Dragoș Huluba a adus în rolurile pe care le-a interpretat o concizie și exactitate aidoma marilor actori de altădată.
     După întâlnirea cu Dan Puric, care se pare că i-a fost definitorie, actuala lui mare pasiune, ca un fel de violon d’Ingres, este spectacolul de pantomimă, adică acea exprimare artistică prin gesturi, mimică și dans. Dovadă stă recentul spectacol – Rencontres – realizat împreună cu soția sa Violeta Huluba, aceasta absolvind Conservatorul de la Cluj-Napoca (profesoară i-a fost regretata Melania Ursu), dar apoi s-a alăturat trupei lui Dan Puric.
     Pe o scenă goală, cu un singur scaun în fața unei cortine negre, cei doi protagoniști, îmbrăcați destul de simplu, au evoluat cu precizie, uneori pe o muzică ciudată, alteori într-o tăcere profundă, spunându-ne, fără cuvinte, timp de o oră și zece minute, mici povești, glumițe, scurte întâmplări, unele triste, pe calapodul „un băiat iubea o fată“, altele pe tema ritmicități și robotizării omului contemporan, mai toate având un substrat ce se vrea cu obstinație filozofic.
     Bineînțeles că nu au lipsit numerele de step în care pantofii sunt pregătiți special să danseze singuri, obligându-și purtătorul să se miște ritmic. Nu a lipsit nici „galopul calului“ care l-a făcut celebru pe Dan Puric, nici tristețea de tip „Charlot“ a îndrăgostitului neînțeles, sau atracția fascinantă a celui care oftează după o dragoste neîmpărtășită, dar și jubilația frenetică a celui care își împărtășește sentimentul de dragoste. Sunt teme folosite în exces de majoritatea pantomimilor, cărora însă cei doi soți Huluba le dau un farmec aparte.
    Dacă personajul „El“, se sacrifică deschizând povestea, gluma, vițul, făcând și finalul de cele mai multe ori trist, dramatic, personajul „Ea“ dă consistență întâmplării cu feminitatea, dar mai ales cu senzualitate ce se degajă în exces din făptura ei. Și dacă ne jenăm să-i dăm o notă maximă, apreciem totuși că suntem în fața unei tinere actrițe extrem de talentate, de al cărei nume vom mai auzi.
    Punctul maxim al spectacolului mi s-a părut a fi momentul interactiv, savurat intens de public, când au fost invitați să danseze cu protagoniștii așa numiții „carditori“ din public. Spectacolul timidității și spontaneității celor ce vin din sală, atitudinea lor jenată în care se văd deodată priviți de public sunt excelente.
     Îi felicit pentru curajul pe care l-au avut de a aborda un asemenea spectacol și pentru buna dispoziție pe care o creează cu „Rencontres“ cei doi soți Huluba, Violeta și Dragoș. Mergeți să-i vedeți, nu veți regreta!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe