Newsflash
Cultură

Structura constelaţiei afective

de Dr. Al. TRIFAN - apr. 26 2013
Structura constelaţiei afective
   Un anumit gen de literatură creată în a doua jumătate a secolului trecut a fost numit, pentru faptul că cenzura i-a interzis publicarea, „de sertar“. S-a insistat însă mai puţin asupra faptului că, în perioada menţio­nată, au existat şi numeroase „talente de sertar“. Cine au fost acestea? Tineri dotaţi, cărora, pentru că făceau parte din familiile ce aveau printre membrii lor deţinuţi politici, le fusese interzis contactul cu mediile literare. Mulţi dintre ei n-au avut curajul să-şi aştearnă gândurile pe hârtie, fiindcă acestea puteau constitui „capete de acuzare“ dacă manuscrisul era găsit de Securitate. Talentele de sertar nu aveau, ca partizanii politici ai regimului, permise de a face şi de a ajunge orice, ci le-a fost atribuit un nescris permis de supravieţuire care le conferea un destin mediocru, marginalizat, fără şanse de progres. Din această categorie a făcut parte, fără îndoială şi Corneliu Zeana, care şi-a lăsat talentul scriitoricesc să iasă la iveală numai după anul 1989. El a devenit atunci un membru marcant al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti, organizaţie literară care şi-a asumat misiunea de a promova creaţiile celor care au tăcut în comunism.
   Ultimul volum publicat de acest autor este culegerea de proze scurte: Alternanţe. Titlul urmăreşte să înştiinţeze cititorul asupra diversităţii temelor şi stilurilor cu care se va întâlni în paginile sale. După ce a compus epigrame rimate, Corneliu Zeana ne arată cum se scrie epigrama în proză. Într-adevăr, schiţe ca „O discuţie cu Mustafa Kalim“, „Epigrama cu bucluc“, „Ghid de conversaţie româno-chinez“, „Dieta“, „Dolar & King“, „Felicitări domnule Wess!“, „Gâsca“, „Jacuzzi“, „Traduttore“ sunt epigrame epice scrise în stil alert, curgător, cu o ironie inspirată. Dar, cum autorul este şi un membru activ al societăţii civile, îl vom întâlni practicând o satiră etică politică, în unele pamflete acide: „Azi la Timişoara mâine în toată ţara“, „Guten morgen“, „O filă de jurnal: 9 mai 2010, Tel Aviv Dely“, „Va fi mâine“, „Criză“, „Proiect european“ ş.a.
   Avertizaţi de titlul plachetei, nu ne vom mira dacă vom găsi alăturate alternanţe de genuri literare. Astfel, cartea se deschide cu o povestire care aminteşte de epica lui Vasile Voiculescu: „Piatra cu noroc“. Întâlnim şi genul reportaj literar: „Întoarcerea medicului de ţară. Impresii din Marea Britanie“, proză dramatică: „Un caz incurabil“. Toate acestea alternează cu epică medicală: „Un duş rece“ şi eseul psihologic: „Nostalgia ţinutului natal, o problemă psihogenetică.“ Am lăsat cu intenţie la urmă povestirea „Exmatriculare“ care reprezintă o mărturisire cutremurătoare a traumei psihice suferite de adolescentul Zeana, care, din cauza faptului că era fiul unui oponent al regimului, a fost dat afară din liceu. Dacă citim acest text, suntem lămuriţi de structura constelaţiei afective a selfului personal, pentru că decelăm o rană care nu s-a vindecat probabil multă vreme şi care a întreţinut deziluzia ce a făcut ca autorul să cultive ironia ca o mască şi pamfletul ca o armă împotriva nedreptăţilor pe care le-a trăit. Prin urmare susţinem ideea că talentul epigramatic sculptează o faţă a lui Ianus, ce minimalizează ridendoul satiric, cea opusă având marcată pe trăsături amprenta elegiacă, potrivire perfectă pentru elanul mereu contrariat al unei personalităţi cu alternanţe afective, splendide în diversitatea lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe