Newsflash
Cultură

Surprizele Pinacotecii

de Dr. Raluca BULEA - aug. 14 2020
Surprizele Pinacotecii

Muzeul Municipiului București găzduiește expoziţia „Natură moartă, natură vie”, dedicată capodoperelor Pinacotecii.

Aflată pe simezele Palatului Suţu timp de un an, expoziţia a fost astfel gândită pentru a atrage permanent publicul la noi vizite, prin inserarea periodică, între lucrările alese pentru expunerea de bază, și a altor tablouri excepţionale din patrimoniul Muzeului Municipiului București (MMB). Cel mai recent „medalion” (căci așa au intitulat organizatorii aceste mini-expoziţii), deschis în perioada 15 iulie – 16 august 2020, îi este dedicat maestrului Nicolae Grigorescu și cuprinde șase tablouri, alăturate celor deja existente, sub genericul „Nicolae Grigorescu și poetica imaginii”. Versiunea digitală a acestui medalion, disponibilă pe paginile de socializare ale Pinacotecii și MMB, întregește descrierea cu încă cinci peisaje, și va rămâne acolo pentru public pe termen lung.

medalion Grigorescu (2)

Între peisajele ce surprind atmosfera domoală a satului românesc și tablourile realizate în atelier, toate cu un colorit plin de lumină și dătător de calm, îl regăsim pe Grigorescu așa cum îl știm, un artist care din impresionism și-a găsit un mod propriu de exprimare, adaptat atât propriei personalităţi cât și ţării sale.

In memoriam Gheorghe Petrașcu

Începutul acestui an a fost marcat de Secţia Artă a MMB cu o altă mini-expoziţie specială. „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70” a dorit să aducă în faţa publicului, după decenii de ședere în depozite, câteva dintre tablourile deosebite ale acestui pictor, la 70 de ani de la moartea sa. Dincolo de naturile moarte, aflate deja în expunere, specialiștii muzeului au ales o serie de peisaje remarcabile, reprezentând imagini ale orașului și satului românesc, dar și un palat veneţian, căruia i se alătură, în varianta digitală a expoziţiei, și alte lucrări având ca subiect orașul lagună. Și în acest caz, pe canalele media ale MMB poate fi vizionată varianta digitală a medalionului Petrașcu, îmbogăţită cu alte lucrări faţă de cele expuse în expoziţia Pinacotecii.

Medalion Petrascu (2)

Prin Italia, dar și puţin prin Franţa, ne-a făcut să călătorim imaginar și primul medalion al acestei serii, dedicat lui Gheorghe Tattarescu, unul dintre creatorii școlii naţionale de pictură. Cunoscut mai ales ca portretist, precum și ca muralist, pictor de biserici și autor al unor tablouri cu tematică istorică și patriotică, Tattarescu a abordat peisajul în special în perioada formării sale la Roma, la jumătatea secolului al XIX-lea.

Medalion Tattarescu

Lucrări de grafică și schiţe

Și pentru că anul acesta este bicentenarul nașterii sale, sălile Palatului Suţu găzduiesc până la 27 septembrie 2020 o expoziţie ce reflectă aceeași perioadă de studii italiene și formare profesională a artistului, intitulată „Studii de perspectivă”. Alături de lucrările de grafică ce evidenţiază căutările artistului pentru identificarea celor mai potrivite soluţii vizuale de folosit în picturi ulterioare, expoziţia prezintă și câteva dintre carnetele de schiţe ale tânărului student, precum și scrisoarea din 1848 din partea „Congregazione artistica dei Virtuosi al Pantheon” de la Roma, prin care era înștiinţat că primise premiul cel mare la prestigiosul concurs pe teme biblice aflat sub patronajul Papei, cu subiectul „Simeon și Levi”, precum și medalia din argint acordată cu aceeași ocazie.

Deși nu au fost realizate pentru a fi vreodată expuse, prezentarea acestor schiţe ne ajută să îl cunoaștem mai bine pe artist și să recompunem imaginar lucrările sale de mai târziu, în care redarea perspectivei a jucat un rol important în organizarea subiectului și crearea emoţiei artistice.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe