Newsflash
Cultură

Terapii moderne

de Dr. Mihail CĂLIN - feb. 21 2012
Terapii moderne
   Două texte semnează dl dr. Vlad Cristian Deac înnr. 4/2011 al revistei VIAŢA STOMATOLOGICĂ: • un editorial în care denunţă obligativitatea cabinetelor de medicină dentară care doresc să intre în relaţie contractuală cu CJASS de a se supune aceluiaşi proces de evaluare (contracost) prin care au trecut deja cu ocazia procesului de autorizare • un articol prin care deplânge scăderea de către CNASS a plafoanelor pentru cabinetele de medicină dentară, având ca efect reducerea, mai ales în mediul rural şi în suburbiile oraşelor, a adresabilităţii pacienţilor chiar şi pentru servicii stomatologice minimale, dar şi diminuarea capacităţii cabinetelor de a atrage pacienţi; în opinia autorului, statul ar trebui să desfăşoare programe de stomatologie socială de bază pentru toţi plătitorii de asigurări obligatorii, asiguratorii privaţi urmând să preia o parte din coplata serviciilor stomatologice mai complexe. La rubrica juridică, dna Luciana Mihai, avocat, explică importanţa ghidurilor de practică medicală pentru chirurgia OMF şi chirurgia dento-alveolară, elaborate sub coordonarea dlui prof. dr. Alexandru Bucur, sub egida CMDR, şi publicate anul trecut în Monitorul Oficial: „executarea actului medical în acord cu recomandările cuprinse în ghidul de practică are consecinţe atât în planul răspunderii disciplinare, cât şi al răspunderii civile pentru malpraxis“. În paginile de educaţie medicală, semnalăm articolul „Terapia implantitei cu laserul Er:Yag“, preluat din Journal of Laser Dentistry, care descrie avantajele acestui tip de tratament faţă de cel convenţional (care presupune folosirea bisturiului, a chiuretelor şi a instrumentelor rotative): efectul bactericid, reducerea durerii şi inflamaţiei postoperatorii. În fine, dl dr. Mircea Tudericiu prezintă cazul unui pacient cu parodontită apicală cronică la nivelul 4.6, căruia, în cadrul tratamentului endodontic, i-au fost identificate patru canale pe rădăcina mezială – o variaţie anatomică rară, care demonstrează importanţa examinării radiologice şi clinice atente, ca şi a utilizării microscopului dentar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe