Newsflash
Internaționale

Cutremurul din Turcia a fost cel mai grav cutremur de mică adâncime din secolul 21

de L. Budin - feb. 9 2023
Cutremurul din Turcia a fost cel mai grav cutremur de mică adâncime din secolul 21

Cutremurul cu magnitudinea 7,8, care s-a produs luni în Turcia, a fost caracterizat de un expert japonez ca fiind „cel mai grav” cutremur de mică adâncime din secolul al XXI-lea.

Shinji Toda, profesor la Institutul Internaţional de Cercetare pentru Ştiinţa Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, specializat în prevenirea dezastrelor provocate de cutremure, a afirmat că în Turcia a avut loc cel mai grav cutremur de mică adâncime din acest secol, relatează agențiile Anadolu și Agerpres.

ro-usar-salvare-turcia
Sursă foto: Facebook IGSU - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, România

 

Am verificat cutremurele foarte mari produse la mică adâncime care au devastat oraşe şi sate de pe tot globul după anul 2000. Am descoperit că cinci cutremure, care s-au produs în medie la fiecare cinci ani, au fost seisme puternice de mică adâncime cu magnitudinea de 7,8”, a mai spus Shinji Toda pentru Anadolu.

Seismul din Turcia este „cel mai grav”, a adăugat Toda.

Potrivit acestuia, cantitatea de energie degajată de cutremurul din Turcia a fost de 16 ori mai mare decât cea de la cutremurul cu magnitudinea 7,3 produs în ianuarie 1995 în oraşul Kobe, provincia Hyogo din Japonia, şi de seria de cutremure – cu cel principal cu magnitudinea 7 - , produse în provincia Kumamoto de pe insula niponă Kyushu, în 2016.

Toda a mai menţionat un cutremur similar din sudul Noii Zeelande, în 2016, însă acesta s-a produs în largul coastei şi a avut un impact minor asupra populaţiei.

Totodată, seismologul a remarcat că lungimea zonei de falie în care s-a produs cutremurul este mare.

Cred ca lungimea faliei este de aproximativ 150 până la 200 de kilometri. Aceasta înseamnă că zona afectată de catastrofă va fi extinsă”, a precizat japonezul.

Cutremur în Turcia: România răspunde cererii de ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe