Newsflash
Cultură

De la clasic la modern în hohote de râs

de Candid STOICA - dec. 1 2023
De la clasic la modern în hohote de râs

Scriu de peste 10 ani cronică teatrală, dar n-am mai râs atât de mult la un spectacol ca la cel regizat de Alexandru Nagy, O noapte furtunoasă.

Noul spectacol „O noapte furtunoasă” este produs de grupul Concordia și este găzduit și de Teatrul Naţional din București. Am râs la o piesă pe care o știam pe dinafară. Am văzut zeci de spectacole cu ea și nu credeam că se mai poate descoperi ceva nou. Dar iată că se mai pot găsi lucruri noi care să uimească publicul actual și pe un actor și cronicar cu vechi state de serviciu ca mine. 

De exemplu, Ipingescu nu mai citește ziarul, ci articolul la Radio, iar Rică nu își mai scrie de mână articolul de ziar, ci îl înregistrează pe telefon. Bărbaţii sunt îmbrăcaţi cu costume moderne, iar femeile cu rochii scurte, executate parcă de casele de modă actuale (costume Elida Toma). Toate personajele cântă, iar apariţia hilară a lui Rică Venturiano stârnește ropote de aplauze.

Dacă unele scene sunt tratate puţin ironic, scenele dintre Veta și Ziţa și dintre Veta și Chiriac au un suport dramatic impresionant. Regizorul a actualizat piesa, dar fără să distoneze. A găsit fiecărui personaj noi modalităţi de expresie, dându-le o nouă faţetă, care nu deranjează.

 

Talentele nu se dezmint

Marea realizare a spectacolului, fără a diminua interpretarea celorlalţi parteneri de scenă, îi aparţine Monicăi Davidescu. Aceasta o interpretează pe Veta cu mult aplomb, confirmând că este o artistă dramatică de mare calibru. Ea poate trece de la registru dramatic la cel comic cu ușurinţa celor care sunt născuţi sub umbrela talentului. 

Aurelian Temișan este un jupân Dumitrache dur. Ovidiu Cuncea (Ipingescu) e un partener de conversaţie docil și înţelept, discret observator al întâmplărilor. Interpretul lui Spiridon, extrem de tânărul Radu Ștefan Bănică, e îndrăgostit lulea – fără speranţă – de Ziţa (o apariţie feminină fascinantă). Tot el schimbă numărul casei familiei Dumitrache din 6 în 9 provocând toată „încurcătura” ulterioară. 

Adrian Nartea (Chiriac), Monica Odagiu (Ziţa) și Cosmin Vijeu (Rică Venturiano) dovedesc un talent deosebit, o înţelegere profundă a rolurilor, toţi trei promiţând cariere prodigioase. Decorul construit de Gabi Albu și Delia Ghizdăveţ este util, servind întocmai întâmplărilor din piesă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe