Newsflash
Interviuri

Despre hidratare, sport și bere cu dr. Alin Popescu

de Dr. Laura Davidescu - aug. 2 2023
Despre hidratare, sport și bere cu dr. Alin Popescu

Hidratarea este un subiect foarte la modă, în special în perioada verii. Am stat de vorbă despre acest proces cu medicul sportiv Alin Popescu, de la Federația Română de Rugby, dar și fondator al Centrului de Studii despre Bere.

Multă lume, în special persoanele în vârstă, se hidratează insuficient. Câtă apă ar trebui să bem?

Hidratarea joacă un rol deosebit de important, chiar vital în organismul nostru. Puțini sunt cei care știu însă că inclusiv cantitatea de apă pe care o consumăm zilnic se raportează la greutatea pe care o are fiecare. Desigur, există un minimum de 2 litri de apă/zi recomandați pentru buna funcționare a organismului, dar consumul poate ajunge până la 4 litri/zi în cazul persoanelor cu greutatea mai mare de 100 de kg.
 

Ce băuturi pot fi utilizate pentru hidratare și ce ar trebui evitat?

Persoanele care nu reușesc să consume suficientă apă pentru a-și lua doza zilnică de hidratare pot opta pentru băuturi alternative precum ceaiul, laptele, sucul de aloe vera, sucul de castravete, apa de cocos și, în cantități moderate, chiar și bere. Organizația Mondială a Sănătății încadrează consumul moderat de bere astfel - 660 ml/zi în cazul bărbaților și respectiv 330 ml/zi în cazul femeilor. De asemenea, vă recomand reducerea consumului de cofeină și băuturi acidulate cu adaos de zahăr, deoarece aceste băuturi generează deshidratare.

Cum se face hidratarea corectă la persoanele care fac sport la nivel de amator? Bem apă în timpul antrenamentului sau după acesta?

Indiferent dacă ești amator sau profesionist, este indicat consumul de apă în timpul antrenamentului, dar cu anumite specificații. Una dintre acestea se referă la ritmul în care bem apă: aceasta trebuie băută cu înghițituri mici, pe întreaga durată a antrenamentului. De asemenea, hidratarea corectă în timpul sportului presupune consumul de apă ori de câte ori ți se face sete, fără a aștepta să te deshidratezi, și astfel să consumi foarte multă apă dintr-o dată. Bineînțeles, orice activitate fizică trebuie obligatoriu însoțită de o sticlă de apă, deoarece efortul fizic presupune eliminarea apei din corp, prin transpirație.

Sunteți fondator al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție,din România. Care sunt cele mai noi date referitoare la consumul de bere și sănătate?

Din punct de vedere al trendurilor, în ultimii ani berea fără alcool sau cu un conținut redus de alcool câștigă din ce în ce mai mult teren în preferințele românilor, mai ales vara, urmând tendința europeană de consum. Aceasta confirmă preferințele tot mai variate ale românilor în materie de bere, dorința de a experimenta gusturi noi, speciale, dar și posibilitatea de a savura gustul berii. Pe de altă parte, studiile recente atestă faptul că berea poate scădea incidența bolilor cardiovasculare sau a diabetului de tip II, având antioxidanți benefici pentru organism. În această direcție, colega mea, Corina Zugravu, medic specialist și președinta Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a întreprins recent o cercetare care evidențiază faptul că berea conține substanțe care pot interacționa cu flora intestinală. Având în compoziția sa numeroase ingrediente care au un aport benefic pentru flora intestinală, în bere se găsesc atât probiotice, cât și prebiotice, ambele tipuri de  microorganisme fiind la fel de importante pentru buna funcționare a aparatului digestiv. 

Centrul oferă burse anuale de cercetare. Ce teme sunt în studiu în acest moment sau care sunt cele mai recente studii desfășurate?

Încurajăm cercetarea științifică, în cazul de față aprofundarea studiilor cu privire la consumul moderat de bere în raport cu sănătatea, și anual acordăm burse de cercetare celor interesați de subiect. Din dorința de a oferi publicului larg și comunității medicale informații valide despre consumul moderat de bere asupra organismului uman, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție explorează diverse rute de cercetare științifică. 

Astfel, sub egida centrului au luat naștere șase proiecte emblematice: 

  • Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice; 
  • Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România; 
  • Consumul moderat de bere și ameliorarea simptomelor asociate perioadei post-menopauză; 
  • Berea consumată moderat poate avea un efect antioxidant asupra organismului; 
  • Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși; 
  • Relația dintre consumul moderat de bere și calitățile motrice.

 

Vă invit să parcurgeți aceste studii pe pagina oficială a centrului.

Cine este dr. Alin Popescu

Alin Popescu este medic primar Medicină sportivă, absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Dr. Carol Davila” București. Are competență în management sanitar și apifitoterapie. Este, de asemenea, licențiat în chimi –fizică și psihosociologie. Colaborează cu Federația Română de Rugby de 20 ani (în ultimii 14 ani din poziția de medic coordonator – C.M.O). Atunci când nu activează ca medic, îi place să scrie. A realizat un ghid de nutriţie în colaborare cu nutriţionista Nicoleta Tupiţă și deţine un blog medical. În plus, în 2011 a înființat, alături de dr. Corina Zugravu și dr. Mihaela Begea, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, care are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

 

 

 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe