Newsflash
Diverse

Bolile inflamatorii cronice, în actualitate

Bolile inflamatorii cronice, în actualitate
La iniţiativa Societăţii Române de Pneumologie (SRP) – Secţiunea de tabacologie şi a Facultăţii de Medicină a Universităţii „Dunărea de Jos“, în zilele de 9–11 mai a.c. s-a desfăşurat, la Galaţi, Simpozionul naţional cu participare internaţională „Bolile inflamatorii cronice în contextul stilului de viaţă modern“.
Participarea a fost numeroasă (aproape 200 de persoane): cadre didactice din patru centre universitare, medici de diferite specialităţi, rezidenţi, studenţi medicinişti. Programul ştiinţific bine structurat, generos, permiţând abordarea multidisciplinară a subiectului propus, ce s-a constituit şi ca eveniment antifumat în contextul Zilei mondiale fără tutun (31 mai), se datorează preşedintei Secţiunii de tabacologie a SRP – dr. Ioana Munteanu (Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ Bucureşti), şi decanului Facultăţii de Medicină din Galaţi, şef lucr. dr. Costinela Georgescu.
Prof. dr. Florin Mihălţan a capacitat interesul auditoriului cu lucrarea „Tusea cronică: blestemul pneumologilor“, care a oferit o conduită clară pentru practicieni. În ce priveşte consumul de tutun şi mortalitatea (prof. asoc. dr. Cristian Didilescu, UMF Craiova), ideea princeps este aceea că, dacă nu sunt luate măsuri urgente, până în 2030, povara anuală de deces prin tutun în lume va creşte la peste opt milioane. „Rolul poluării atmosferice şi a factorilor de mediu în patologia pulmonară“ (prof. dr. Alexandru Ierima şi colab., Facultatea de Medicină Galaţi) a îmbinat noţiunile teoretice cu cele care privesc concret poluarea locală, în zona municipiului Galaţi, şi impactul acesteia asupra stării de sănătate a populaţiei. Dr. Ioana Munteanu şi colab. au oferit informaţii despre fumatul pasiv şi tulburările de somn la copil. În concordanţă tematică a urmat studiul privind tulburările de somn la fumător (dr. Sânziana Lovin, Facultatea de Medicină Galaţi). O argumentare în favoarea acordării unei mai mari atenţii managementului reabilitării respiratorii în patologia pulmonară actuală a fost realizată de conf. dr. Paraschiva Postolache (UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi). Aspecte ale tuberculozei asociate infecţiei HIV au fost ilustrate şi comentate de dr. Manuela Arbune (Facultatea de Medicină Galaţi). Expresie a preocupărilor în domeniul cercetării fundamentale pe care îl are colectivul de cadre didactice gălăţean, comunicarea „Modificări microanatomice în astmul bronşic“ (dr. Valeriu Ardeleanu şi colab., coordonator prof. dr. Aurel Nechita) sugerează documentat că evaluarea microvascularizaţiei mucoasei deschide noi perspective pentru terapii avansate, cu efecte benefice pentru calitatea vieţii pacienţilor cu astm. Prof. dr. Liliia Todoriko (Universitatea de Medicină din Cernăuţi), a pledat convingător asupra tehnicilor de nebulizare, soluţiilor buvabile şi injectabile utilizate în îngrijirile la domiciliu ale infecţiilor respiratorii cronice. Efectele negative ale tutunului în BPOC au fost subliniate de dr. biol. Mariana Lupoaie şi colab. (Galaţi), autoarea discutând şi despre prevalenţa anemiei cronice simple la copiii din judeţ.
Au urmat comunicări demonstrative pentru nivelul elevat şi paleta largă de preocupări din cadrul secţiilor clinice gălăţene: „Diabetul zaharat insulinodependent şi tiroidita Hashimoto (prof. dr. Aurel Nechita şi colab.); „Influenţa stilului de viaţă în patologia chirurgicală“ (prof. dr. Dorel Firescu); „Şocul anafilactic la medicamente şi metode de testare la medicamente“ (prof. dr. Alexandru Ierima); „Boala de reflux gastro-esofagian şi relaţia sa cu wheezingul“ (dr. Ginel Baciu); „Indicaţiile chirurgicale în tumorile maligne laringiene“ (dr. Doina Vesa); „Rolul radioimagisticii în diagnosticul maselor abdominale de cauză suprarenală, la copil“ (dr. Victoriţa Ştefănescu); „Propuneri pentru o nouă clasificare în gastrite şi gastropatii, utilizând criteriul clinic“ (dr. Dan Botezatu) etc. Pornind de la oboseala cronică la depresie pe cale inflamatorie, dr. Cristian Sever Oană (Bucureşti) a argumentat că interleukinele contribuie la „comporta­mentul de boală“ adică la oboseală, pierderea apetitului, a interesului pentru multe activităţi, reducerea autoîngrijirii, simptome care se suprapun cu depresia. Depresia şi oboseala cronică se asociază cu boli precum: fibromialgia, lupusul şi cancerul. Dr. Costinela Georgescu şi colab. au pus auditoriul pe gânduri subliniind rolul fumatului în determinismul malformaţiilor fetale cardiace. Pe aceleaşi coordonate s-a înscris şi diagnosticul radioimagistic în emfizemul pulmonar la fumători (dr. Victoriţa Ştefănescu). „Interrelaţia stres şi stilul de viaţă“ (conf. dr. Dana Tutunaru) şi „Miozitele la copil în contextul constelaţiei genetice şi a factorilor de mediu“ au descifrat alte dileme medicale din cele oferite de tema simpozionului. Iar dacă nivelul ştiinţific al lucrărilor de până atunci s-a dovedit elevat, competiţia „juniorilor“ (rezidenţi din Galaţi şi Bucureşti şi studenţi medicinişti gălăţeni) nu a fost cu nimic mai prejos valoric, având şi suportul stimulativ oferit de organizatori pentru cele mai bune lucrări (şase premii constând în excursii de trei zile în Grecia).
Numeroasele discuţii survenite pe marginea comunicărilor s-au situat la un ridicat nivel etic şi ştiinţific, printre altele punându-se bazele unor partereniate între departamente/discipline din instituţiile de învăţământ medical participante, iar concluziile au prefigurat continuitatea în timp a evenimentului. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe