Newsflash
Diverse

Contratransferul în psihanaliză şi medicină

de Dr. Alexandru TRIFAN - dec. 5 2011
Contratransferul în psihanaliză şi medicină
   Contratransferul, ca fenomen psihodinamic, este definit ca un ansamblu de reacţii inconştiente ale analistului faţă de persoana analizată şi în special faţă de transferul acesteia. În perioada postfreudiană, interesul faţă de acest fenomen a crescut, în special datorită extinderii psihanalizei în domenii noi (psihoterapia copiilor şi a psihoticilor, interpretarea bolilor psihosomatice). Se înregistrează diferenţe considerabile între modul în care diverşi autori înţeleg diferit acest mecanism. Unii se limitează la procesele inconştiente pe care transferul celui analizat îl produce. Alţii vorbesc de un contratransfer pozitiv şi de unul negativ, ba chiar despre un unul ce apare la pacient (Lagache).
   În acest context general, mai ales ţinând seama de faptul că referirile lui Freud la fenomenul în cauză sunt foarte rare, înţelegându-l ca influenţa bolnavului asupra sentimentelor inconştiente ale medicului, tema: contratransferul în psihanaliza contemporană a fost dezbătută de Societatea Română de Psihanaliză (SRP) la a treia conferinţă internaţională SRP,desfăşurată recent în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Capitală. Deschiderea reuniunii a fost prezidată de dnii Corneliu Irimia, preşedintele SRP, Giampaolo Kluzer, preşedintele comitetului de sponsorizare, şi Michel Vincent, preşedintele comitetului de legătură. Înainte de trecerea în revistă a lucrărilor, este bine de precizat, pentru cititorii noştri – obişnuiţi cu modul de prezentare a lucrărilor la congresele medicale – că la întâlnirile de psihanaliză lecturarea fiecărui text este însoţită de comentariile unui discutant. (...)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe