Newsflash
Diverse

ECCMID 2015: ce ne dorim pentru România?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 7 2015
ECCMID 2015: ce ne dorim pentru România?
   În perioada 22–28 aprilie 2015, la Copenhaga, s-au desfăşurat lucrările celui de al 25-lea Congres european de microbiologie clinică şi boli infecţioase (ECCMID 2015), organizat de Societatea europeană de microbiologie clinică şi boli infecţioase (ESCMID), care are peste 5.000 de membri, dar şi peste 50 de alte societăţi asoci­ate, numărul estimat al tuturor membrilor depăşind 30.000. Este de subliniat legătura strânsă dintre cele două specialităţi, dar şi faptul că microbiologia clinică reprezintă o specialitate distinctă (recunoscută ca atare în destul de multe din statele Uniunii Europene).
   Înainte de a prezenta câteva dintre aspectele ştiinţifice şi de a-i invita pe cei interesaţi să intre pe site-ul congresului pentru mai multe amănunte (inclusiv pentru a putea evalua programul integral), ar mai fi de spus că şapte sesiuni au avut specialişti români în rolul de co-chairman, în una dintre sesiunile „meet the expert“ a fost invitat unul dintre specialiştii noştri, iar 22 de e-postere şi 12 postere în formatul clasic au prezentat activităţi realizate de grupuri de cercetători din România. Cifrele nu sunt deloc mari, dar reflectă interesul şi finanţarea actuală a cercetării; ele reprezintă un îndemn la evaluare şi analiză din partea autorităţilor de profil pentru ca ideea de cercetare să nu rămână doar un (alt) îndemn, iar cuvintele „cercetarea ştiinţifică – o investiţie în viitorul nostru“ sau altele în acelaşi sens – câteva cuvinte aşternute pe o hârtie.
   Organizatorii au menţionat că anumite sesiuni vor deveni disponibile în format video şi sunt multe care ar merita urmărite cu atenţie. Un exemplu este prezentarea pe care am amintit-o deja la pagina 4 a acestui număr de ziar – „Trends in antibiotic resistance and serotype distribution in invasive pneumococcal disease in France from 2003 to 2013; on-going survey of the French Pneumococcus Network“. Titlul exprimă foarte mult. În acelaşi sens, grupul de cercetători aflat sub îndrumarea dr. A. Torres (medic infecţionist la Barcelona) a monitorizat numărul şi serotipul pneumonocilor izolaţi în hemocultură (infecţii invazive). S-au realizat apoi comparaţii cu datele cumulate în anii anteriori, inclusiv înainte de introducerea vaccinului pneumococic conjugat. Lucrând în mod profesionist, se poate monitoriza eficacitatea programului de vaccinare, se poate sesiza apariţia unor noi tulpini etc. În 2012, Spania a raportat la ECDC peste 2.000 de tulpini izolate din infecţii invazive, în timp ce România a raportat... 79 (populaţia Spaniei în 2012 – 47 de milioane; populaţia României în 2012 – 19 milioane). Cititorii pot aprecia dacă există o diferenţă şi care este aceea.
   Aşadar, ce ne dorim pentru România? Eu, spre exemplu, mi-aş dori un sistem care să includă un pilon central (în cadrul INCDMI „Cantacuzino“) în colaborare cu principalele instituţii care gestionează problematica bolilor infecţioase în Bucureşti şi la nivel regional, în colaborare cu universităţile şi facultăţile de medicină din ţară, dar având colegi în teritoriu, în cât mai multe dintre judeţe, în aşa fel încât rezultatele obţinute să se poată supune regulilor inferenţei statistice. Numai în aceste condiţii datele devin relevante la nivel naţional, pot fi utilizate ca „baseline“ şi apoi sunt folositoare pentru monitorizarea şi evaluarea unui program serios, profesionist, care să respecte rigorile ştiinţifice.
   S-au discutat numeroase tehnici noi de diagnostic in vitro, unele cu spectru de detectare a sute de germeni patogeni şi numeroase gene de rezistenţă la antibiotice şi chimioterapice, se are în vedere utilizarea next generation sequencing (NGS) în clinică, pentru a scădea timpul necesar până la obţinerea datelor cu importanţă în tratament la două-trei zile (inclusiv pentru microorganisme dificil de cultivat sau necultivabile). Au fost prezentate numeroase cazuri clinice. S-au organizat întruniri în care o anumită problemă a fost dezbătută de două personalităţi în domeniu, una adu­când argumente pro, cealaltă contra, lansând idei pentru dezbatere de către participanţi. Foarte multe prezentări au adus date noi privind rezistenţa la antibiotice, problematicii utilizării corecte a medicamentelor antimicro­biene dedicându-i-se numeroase sesiuni. Pentru tineri (şi nu doar pentru ei) au fost organizate prezentările de tip „seminar educaţional“, temele abordate fiind foarte numeroase. Subiectul „Analysis of social networks wording: how to understand and fight against vaccine scepticism“ a trezit mult interes, la fel ca toate sesiunile dedicate programelor de vaccinare şi aspectelor teoretice legate de medicina preventivă.
   Au existat şi prezentări mai puţin bine puse la punct, inclusiv în ceea ce priveşte modul de exprimare (de exemplu, un prezentator a „tradus“ HIV cu următoarele cuvinte: „Human Infected Virus“, în mod repetat). S-a discutat şi despre utilitatea tratamentului antituberculos pe o durată de numai patru luni, dar s-au prezentat şi datele care au demonstrat că rata de eşec şi complicaţii este statistic semnificativ mai mare decât în cazul tratamentului clasic.
   Înainte de încheiere, aş dori să revin la modul de prezentare de tip e-poster. Este o variantă interesantă şi care pare utilă. În mai multe locuri au fost instalate ecrane şi câte un sistem electronic de căutare pentru fiecare ecran în parte. Doritorii se puteau prezenta şi puteau să caute orice temă, orice poster, apoi să citească şi să analizeze datele prezentate. Din tot ceea ce am reuşit să observ, organizarea ECCMID 2015 a fost realizată în aşa mod încât toţi participanţii au avut ocazia să fructifice la maximum cele patru zile avute la dispoziţie. Ne-am bucurat de posibilitatea de a participa sub egida proiectului european FP7, HERACLES, echipa ţării noastre fiind coordonată de conf. dr. Carmen-Michaela Creţu.
    Cititorii „Vieţii medicale“, indi­ferent de specialitate (pentru că situaţia din lumea înconjurătoare este aşa cum le spun şi studenţilor mei: „Nu învăţaţi microbiologie pentru a trece un examen, pentru a lua o anume notă şi pentru a concura pentru buget sau taxă, ci învăţaţi pentru voi, pentru că, oricât de supăraţi aţi fi pe noi că vă «silim să învăţaţi», microorganismele există şi vă veţi întâlni cu ele pe tot parcursul vieţii personale şi profesionale“) sunt îndemnaţi să intre pe site-ul congresului (http://www.eccmid.org/), să extragă programul publicat, să îl lectureze; cu siguranţă, vor găsi numeroase subiecte interesante cu utilitate practică, incluzând şi idei pentru ulterioare studii.

 

Congresul în cifre: peste 10.200 de participanţi din peste 100 de ţări, 11 conferinţe (selectate din 53 propuse), 20 de simpozioane de o oră (din 92), 39 de simpozioane de două ore (din 110), 19 ateliere de lucru educaţionale (din 32) şi 18 sesiuni de întâlnire cu experţii (selectate din cele 27 propuse); din cele peste 5.500 de abstracte trimise pentru evaluare au fost alese pentru a fi prezentate ca poster peste 4.000, majoritatea ca e-poster. Pe lângă planul iniţial, în final s-au mai organizat 26 de simpozioane integrate. Au existat numeroase prezentări ale companiilor care activează în domeniul microbiologiei clinice şi bolilor infecţioase, precum şi unele postere speciale, realizate de societăţile cu interes în domeniu, de coordonatori ai unor proiecte europene sau de alte iniţiative relevante. Pentru ca atât de multe sesiuni să fie posibile, diferitele activităţi au fost organizate simultan în şase-opt sau chiar şi în zece locuri diferite.


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe