Newsflash
Diverse

Este nevoie de o decizie politică

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 15 2015
Este nevoie de o decizie politică

Ediţia 41 a Congresului naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), care se va desfăşura la Sibiu în perioada 20–23 mai 2015, va avea un program ştiinţific variat susţinut de invitaţi din ţară şi străinătate. Vor fi 27 de sesiuni ştiinţifice, la care organizatorii speră să asiste peste 900 de participanţi. Mai multe detalii aflăm de la prof. dr. Maria Moţa, preşedinta SRDNBM şi a congresului.

 

 
 
 
 
 
   Ce le-aţi pregătit participanţilor în cele patru zile de congres?
   – Vor fi 27 de sesiuni ştiinţifice, care includ sesiuni plenare, sesiuni ale grupurilor de lucru, ale medicilor rezidenţi, sesiuni de postere, workshopuri. Având în vedere că diabetul este o afecţiune care necesită colaborare strânsă cu alte specialităţi, vorbim de sesiuni pluridisciplinare, în care vor fi discutate date de ultimă oră în ce priveşte tratarea pacienţilor noştri. Ca şi până acum, specialiştilor de renume din România li se vor alătura conferenţiari de prestigiu din afara ţării, care vor prezenta date de cercetare fundamentală sau clinică şi noutăţi terapeutice. Vorbim de peste o sută de speakeri naţionali şi peste 20 internaţionali, printre care profesorii Alberto de Leiva, Antonio Ceriello (Spania), Dragan Micić, Predrag Đorđević, Snežana Polovina (Serbia), Eberhard Standl (Germania), Itamar Raz (Israel), Jermendy György, Peter Kempler (Ungaria), Lorina Vudu (Republica Moldova), Paolo Pozzilli (Italia), Paul Valensi (Franţa), Rodica Pop Buşui (SUA), George Alberti (Marea Britanie). Din ţară vor conferenţia specialişti din diabet, cardiologie, nefrologie, neuro­logie, endocrinologie, pediatrie – oameni şi medici, profesori şi lideri de opinie, personalităţi medicale şi umane, care au influenţat, de-a lungul timpului, dezvoltarea specialităţii noastre.
   Ce tematică veţi aborda anul acesta?
   – Tematica este complexă şi se referă la: diabet, dislipidemii, obezitate, sindrom cardiometabolic; prevenţia bolilor meta­bolico-nutriţionale şi a sindromului cardio­metabolic; tratamentul pacienţilor cu diabet în secolul 21; individualizarea opţiunilor terapeutice (ghiduri clinice, greutate corporală, risc de cancer, redu­cerea riscului cardiovascular şi a celui de hipoglicemie, centrarea pe pacient a educaţiei, terapiei, ţintelor terapeutice); noi tehnologii pentru îngrijirea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 1. Se vor prezenta lucrări de cercetare originală, care sperăm să contribuie la practica medicală curentă a participanţilor. Vom discuta despre noi clase terapeutice şi despre medicamentele în care se pun mari speranţe. O sesiune specială, interdisciplinară, este destinată sănătăţii bărbatului, care este, se pare, mai vulnerabil, având un risc mai mare decât femeia de a dezvolta anumite afecţiuni, inclusiv diabet. Vom avea si o sesiune româno-sârbă, în care vom aborda obezitatea şi experienţa chirurgiei bariatrice în România, inclusiv consecinţele ei în timp.
   Diabetologia ca atare, aşa cum este ea la noi, nu prea se mai întâlneşte prin Europa. Ar fi mai bine pentru pacient ca diabetologia să fie o subspecialitate a endocrinologiei, de exemplu, sau a medicinii interne?
   – Dacă vă referiţi la dorinţa altor specialităţi de a ne „redefini“ ca specialitate, vreau să vă spun că pentru pacient nicio variantă nu este mai bună. Dacă dorim însă ca statul român să ofere lumii, gratuit, specialişti care tratează şi diabet, atunci ne putem uni cu alte specialităţi, aşa cum plutesc ameninţări în aer de peste 20 de ani. Timpul ne-a demonstrat însă că specialitatea de diabet trebuie aprofundată, trebuie să o simţi, să fii născut pentru a o practica. Pacienţii sunt extrem de dificili, în marea lor majoritate, au nevoie de medici dedicaţi, care au învăţat să-i asculte, pentru a le urma, la rândul lor, recomandările medicale. Sunt tot mai mulţi pacienţi cu diabet care au nevoie de servicii de specialitate, tot mai mulţi au o durată mare a diabetului şi necesită o îngrijire tot mai complexă, atât din punctul de vedere al terapiei, cât şi din cel al educaţiei terapeutice.
   Care sunt principalele direcţii de acţiune ale SRDNBM?
   – În mandatul meu de preşedinte SRDNBM, pe plan naţional am urmărit dezvoltarea programelor de educaţie medicală continuă, care să aducă un plus de valoare practicii medicale curente atât în rândul specialiştilor din diabet, cât şi printre medicii din specialităţi conexe, cu precădere cardiologie, nefrologie sau medicină de familie. Un alt obiectiv pe care l-am realizat a fost studiul epidemiologic PREDATORR, care ne-a ajutat să aflăm prevalenţa diabetului, prediabetului, obezităţii, hiperuricemiei, dislipidemiei şi bolii cronice de rinichi în România. Vreau să precizez încă o dată că acest studiu a fost derulat după toate criteriile impuse de normele internaţionale pentru studii epidemiologice. Apoi, pentru că lupta împotriva diabetului trebuie dusă pe toate planurile, am organizat campania naţională „Controlează-ţi diabetul“, care are ca principale obiective informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei diabetului, precum şi a controlului eficient al diabetului şi îmbunătăţirea stilului de viaţă pentru persoanele afectate de această boală. Pe plan internaţional, am reuşit intensificarea colaborării cu Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) şi cu Federaţia Internaţională de Diabet (IDF). Ultimele ediţii ale congreselor noastre le-am organizat sub egida acestor două prestigioase foruri, unde speakeri ne-au fost inclusiv preşedinţii celor două organizaţii (în 2013, Andrew Boulton, preşedinte EASD, iar în 2014, Michael Hirst, preşedinte IDF). Am făcut, de asemenea, o vizită de lucru la preşedintele EASD, împreună cu reprezentanţii altor două organizaţii din sfera diabetului (Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şi Norina Gâvan, secretar general al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab). Scopul principal al acestei vizite a fost de a ne informa cu privire la etapele ce vor trebui parcurse pentru introducerea specialităţii de podiatrie în România, care ar creşte calitatea îngrijirii piciorului şi scăderea numărului de amputaţii. În plus, începând cu septembrie 2015, voi fi membru în conducerea EASD, cu un mandat de patru ani, şi, în această calitate, sper să pot derula o serie de activităţi prin care România să fie tot mai vizibilă.
   În ceea ce priveşte Registrul naţional de diabet, s-a mai întâmplat ceva?
   – Pentru a afla răspunsul la această întrebare dureroasă pentru mine, dar nu numai, precum şi la altele care ne frământă, am organizat, în noiembrie 2014, o întâlnire cu toate oficialităţile politico-administrative, la nivel înalt, cu toţi membri Comitetului director al SRDNBM, cu preşedinţii comisiei de specialitate din minister, care au fost de-a lungul timpului. Părerea mea este că nu se doreşte un astfel de registru, întrucât nimeni nu a răspuns la această întrebare, nimeni nu a fost pedepsit că nu şi-a îndeplinit o astfel de misiune. Am declarat oficial că eu, dar şi marea majoritate a colegilor mei dorim să avem acest registru, pentru că el ar ajuta la planificarea dezvoltării reţelei de diabet, a alocării fondurilor etc. Menţionez însă că există registre judeţene, care ar putea oricând să ducă la un registru naţional. Este nevoie însă, aşa cum am simţit în toţi aceşti ani, de o decizie politică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe