Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Ortodonţie francofonă, reunită la Bucureşti

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN joi, 15 septembrie 2011

La 8 septembrie a început, la Bucureşti, al patrulea Congres Internaţional de Ortodonţie Francofonă, prima reuniune internaţională din această specialitate organizată în România. Dl prof. dr. Dragoş Stanciu, preşedintele Congresului, vorbeşte despre această manifestare ştiinţifică în interviul realizat
de dl dr. Mihail Călin.
 

În perioada 8–11 septembrie a.c, Asociaţia Naţională Română de Ortodonţie, Societatea Franceză de Ortopedie Dento-Facială, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ şi societăţile francofone de ortodonţie organizează la Bucureşti al patrulea Congres Internaţional de Ortodonţie Francofonă. Discutăm despre acest eveniment cu dl prof. dr. Dragoş Stanciu, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Bucureşti şi preşedintele Congresului.

   – Domnule profesor, oferiţi-ne câteva detalii despre Asociaţia Francofonă de Ortodonţie şi despre congresul pe care îl organizaţi zilele acestea la Bucureşti.
   – Asociaţia Francofonă de Ortodonţie Pluridisciplinară (AFOP) a luat naştere în urmă cu şapte ani la Paris. Între timp, AFOP, care are cel mai mare număr de societăţi naţionale afiliate, a început să polarizeze şi celelalte două asociaţii francofone de ortodonţie, care vor să intre sub umbrela noastră. Congresele asociaţiei se desfăşoară la fiecare doi ani; primul a avut loc în Liban, iar ultimul – în Tunisia, unde România a primit, în pofida unei concurenţe redutabile, dreptul de a organiza la Bucureşti reuniunea ce se desfăşoară în aceste zile. Acesta este primul congres internaţional de ortodonţie care se desfăşoară în România. Noi am mai participat în urmă cu opt ani la organizarea Congresului Mondial de Ortodonţie de la Paris, răspunzând pentru Europa de Est, şi poate că inclusiv prestaţia noastră de atunci a jucat un rol în atribuirea dreptului de a organiza această manifestare. Ţin să menţionez că acest congres se desfăşoară sub patronajul primarului general al Capitalei, dl prof. dr. Sorin Oprescu, al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, prin rectorul său, dl prof. dr. Florian Popa, al Academei de Ştiinţe Medicale din România, al cărei preşedinte este dl acad. Laurenţiu M. Popescu, şi al Agenţiei Universitare a Francofoniei.
   – Ce semnificaţie are organizarea unei astfel de manifestări internaţionale pentru ortodonţia românească şi pentru specialiştii noştri?
   – În primul rând, acest eveniment este o recunoaştere a calităţii ortodonţiei practicate la noi în ţară. Iar ortodonţii români vor beneficia de prezenţa la Bucureşti a unor speakeri de înaltă clasă, care vor puncta problemele cele mai importante şi actuale ale acestei specialităţi.
   – Care este experienţa dumneavoastră personală cu Şcoala franceză de ortodonţie?
   – Legătura mea de bază ca specialist este cu Şcoala franceză, mai ales prin dl prof. dr. André Horn. Din anii ’90, când am putut ieşi din ţară, am participat la cursurile şi workshopurile lor de ortodonţie fixă. Până atunci, făcusem ortodonţie cu cartea în faţă, însă acea experienţă mi-a permis să fac nişte salturi foarte mari în momentul în care am venit în contact cu cei din „vârful piramidei“. Chiar dacă am urmat stagii de pregătire şi în alte ţări, contactul cu Şcoala franceză a fost decisiv, a fost un moment de cotitură.
   – Cele patru teme majore abordate la acest congres sunt asimetriile, caninul inclus, tratamentele pluridisciplinare şi tratamentele anomaliilor din clasa a II-a Angle. Care este miza acestor subiecte?
   – Asimetriile – decalajele dintre bazele osoase, respectiv maxilar şi mandibulă – pot fi tratate diferit în funcţie de proporţia lor: ortodontic dacă sunt mai reduse, ortodontic şi chirurgical, dacă sunt mai importante. Problema cea mai mare este în cazurile la limită, unde trebuie să hotărăşti ce cale adopţi: odată ce-ai intrat pe un drum, nu mai este cale de întoarcere. Caninul inclus din diverse cauze, locale sau genetice, reprezintă o provocare, iar miza este foarte importantă din punct de vedere funcţional şi estetic. S-au înregistrat însă mari evoluţii în privinţa tehnicilor operatorii de descoperire, a tehnicilor de ancorare, au evoluat materialele care permit lipirea pe dinte a dispozitivelor, chiar şi în condiţii de umezeală. Tratamentele pluridisciplinare se referă la ortodonţia preprotetică. Pe parcursul vieţii, se mai pierd dinţi dintr-un motiv sau altul, se instalează parodontopatii, dinţii se mobilizează, apar spaţieri, edentaţii care provoacă migrări şi egresiuni, iar rezolvarea direct protetică presupune nişte sacrificii imense, fără obţinerea unor rezultate cu adevărat funcţionale. În aceste situaţii, ortodontul colaborează cu parodontologul şi proteticianul pentru a realiza aceste tratamente chiar şi la pacientul adult. Clasa a II-a Angle, diviziunea 1 este, conform statisticilor, un model de anomalie tot mai frecvent, încât unii se întreabă dacă nu cumva aşa va arăta omul viitorului. Tocmai fiindcă este o anomalie foare frecventă, ea a fost tratată de-a lungul timpului în toate abordările posibile, toate noile invenţii au fost demonstrate pe acest model de anomalie. Şi la acest congres s-ar putea aşadar desprinde noi direcţii în acest sens.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.