Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Piatră de încercare pentru specialiști

Viața Medicală
Bianca PÂNZARU vineri, 2 noiembrie 2018
Neuropatia diabetică, una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului, afectează peste două treimi din persoanele cu diabet zaharat din România, fiind principalul factor de risc pentru apariţia ulceraţiilor la nivelul picioarelor. Această afecţiune reprezintă o complicaţie frecvent întâlnită a diabetului zaharat, fiind o provocare pentru specialiști. Managementul acestei complicaţii implică provocări atât din punctul de vedere al diagnosticării, cât și din prisma îngrijirii terapeutice.
În funcţie de nivelul glicemiei, există o ierarhizare progresivă a simptomelor. De exemplu, la o glicemie de aproximativ 80 mg/dl este oprită secreţia de insulină, iar la una de sub 40 mg/dl apar semnele neuroglicopeniei manifestate prin tulburări cognitive severe și tulburări de comportament, explică dr. Cristian Guja (București) în cadrul celei de-a șasea ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, desfășurat recent la București.
Cu aceeași ocazie, medicul a prezentat un studiu realizat de prof. dr. Rodica Pop-Bușui (SUA), care se referă la evaluarea grosimii stratului nuclear intern la persoane cu diabet zaharat de tip 1. Concluziile studiului au arătat că există o legătură directă între un parametru de radioactivitate cu predictibilitate bună pentru glicemiile mici. Printre consecinţele acute ale hipoglicemiilor la nivel cerebral se numără scăderea puterii de concentrare și convulsiile. Simptomele de neuroglicopenie sunt dificil de identificat, fiind frecvent diagnosticate greșit, în special la persoanele vârstnice, care de multe ori nu pot descrie corect simptomatologia.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.