Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Program complex la Simpozionul „Gerota“

Viața Medicală
Prof. dr. Virgiliu PĂUNESCU joi, 14 noiembrie 2013
   De curând, s-a desfăşurat la Braşov al XVI-lea Simpozion naţional „Prof. dr. Dimitrie Gerota“, în organizarea Fundaţiei „Prof. dr. Dimitrie Gerota“, împreună cu medicii din Spitalul de Urgenţă MAI „Prof. dr. Dimitrie Gerota“, Direcţia Medicală MAI, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, iar anul acesta şi cu Facultatea de Medicină – Universitatea Transilvania din Braşov.
   În cadrul conferinţelor s-au dezbătut probleme de psihologie clinică, ortopedie, ginecologie, urologie, aspecte actuale în insuficienţa cardiacă cronică, comorbidităţi asociate bolilor cardiovasculare, medicina şi societatea. Cursurile presimpozion au oferit actualităţi din practica medicală. Cursul de cardiologie a dezbătut probleme asociate urgenţelor cardiologice, de la ghidurile actuale la practica clinică; a analizat sincopa – o problemă în practica medicală –, terapia convenţională în sindroamele coronariene acute, strategiile terapeutice în insuficienţa cardiacă acută, tratamentul modern în tromboembolismul pulmonar şi folosirea electrocardiogramei în camera de gardă.
   Cursul presimpozion referitor la actualităţi în psihoneuroendocrinologie a dezbătut problemele referitoare la diagnosticul precoce al demenţelor, tulburările de tip obsesiv-compulsiv, dar şi la patologia psihiatrică în disfuncţiile tiroidiene sau în traumatismele cranio-cerebrale.
   Un alt curs presimpozion a dezbătut problemele ce apar în medicina transfuzională, cum ar fi efectele administrării preparatelor de sânge, pregătirea pentru administrare a acestora, dar şi aspectele legislative din medicina transfuzională.
   Cursul referitor la actualităţile diagnosticului şi tratamentului infecţiei cu Helicobacter pylori a trecut în revistă problemele legate de interacţiunea bacterie-gazdă, tratamentul infecţiei şi confirmarea eficienţei terapeutice în această frecventă infecţie, mai ales în virtutea metodelor terapeutice actuale, recomandate de toate protocoalele.
   Simpozionul de psihologie clinică a dezbătut abordarea interdisciplinară a stresului la diferite vârste. Cel de ginecologie a dezbătut importanţa multidisciplinară în patologia tumorală malignă ginecologică, în cancerul de col uterin şi în cancerul mamar. S-a discutat despre infecţia cu HPV în 2013 şi noutăţile despre vaccinare, diagnosticul molecular personalizat în carcinoamele colului uterin. Discuţia despre cancerul de sân a atras atenţia asupra importanţei diagnosticului molecular, a tratamentului complex în tumorile maligne avansate ale sânului şi la rolul chimioterapiei în tratamentul complex al tumorilor maligne ale sânului.
   Urologii au dezbătut aspectele hipogonadismului secundar, simptomele urinare şi ale disfuncţiei erectile şi despre importanţa diagnosticării disfuncţiei erectile.
   În simpozionul rezervat insuficienţei cardiace cronice s-au expus noile ghiduri terapeutice, tratamentul medicamentos şi complicaţiile extracardiace la aceşti pacienţi. Simpozionul referitor la comorbidităţile asociate bolilor cardiace s-a referit la bronhopneumopatii, afectarea hepatică, endocrină şi sanguină.
   O altă problemă dezbătută la simpozion a reprezentat-o cea referitoare la microbiologia infecţiei cu Clostridium difficile, a diagnosticului, formelor clinice şi ghidurilor de tratament al infecţiei.
   Conferinţa referitoare la medici şi societate a urmărit evoluţia acestui aspect din Antichitate până în zilele noastre, cu numeroase exemplificări ale trecerii de la bărbierul-chirurg la chirurgia robotică de astăzi, fără a omite reflectarea statutului social al medicului în media.
   Conferinţele rezervate gastroenterologilor, chirurgilor şi neurochirurgilor au încheiat simpozionul aducând în discuţie probleme recente şi posibilităţi terapeutice. Diagnosticul molecular şi implicaţiile clinice ale metaplaziei intestinale la nivelul stomacului constituie primul pas în depistarea cancerului gastric în grupul populaţional cu risc, urmat de supravegherea endoscopică. Comunicarea chirurgilor a prezentat necesitatea revizuirii clasificării Atlanta 1992 a pancreatitei acute şi adaptarea clasificării conform Societăţii Internaţionale de Pancreatologie. Neurochirurgii au susţinut conferinţa referitoare la hernia de disc lombară, afecţiune frecventă în rândul populaţiei. Au fost trecute în revistă simptomatologia, diagnosticul clinic şi imagistic, abordul microchirurgical şi prognosticul.
   Într-o altă conferinţă s-a atras atenţia asupra rezistenţei la antiviralele orale în hepatitele cronice cu virus B, situaţie care trebuie cunoscută de medici, având în vedere creşterea frecvenţei acestei infecţii.
    La buna desfăşurare a simpozionului au contribuit cei zece sponsori. În pauzele dintre conferinţe, expoziţia de pictură a lui Marius Turaide, deschisă în holurile hotelului Excelsior, unde a avut loc simpozionul, a oferit momente de relaxare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.