Newsflash
Diverse

Şcoală de microchirurgie, la Timişoara

de Prof. dr. Mihai IONAC - nov. 7 2012
Şcoală de microchirurgie, la Timişoara
   În perioada 17–20 octombrie a.c., Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu“ din cadrul UMF „Victor Babeş“ Timişoara a găzduit a 31-a ediţie a Seminarului practic internaţional de microchirurgie a vaselor şi nervilor, la care au luat parte medici rezidenţi din Israel, Italia, Polonia şi România. Manifestarea a fost organizată de Societatea Română de Microchirurgie Reconstructivă (SRMR), în parteneriat cu o companie elveţiană de profil. Programul de pregătire în micro­chirurgie este foarte apreciat la nivel european, fiind acreditat de European Board of Plastic, Reconstructive and Aestetic Surgery (EBOPRAS) din cadrul UEMS şi de World Society for Reconstructive Microsurgery.
   Două detalii au făcut ca acest seminar să fie un eveniment: este al doilea an când SRMR, susţinută de compania elveţiană, premiază talentul şi dedicaţia pentru microchirurgie ale unui medic rezident, oferind anual, prin competiţie internaţională, Bursa de training în microchirurgie „Werner Spingler“, cu valoarea de 1.000 de euro, ce asigură câştigătorului participarea la următorul seminar de microchirurgie. Această ediţie a fost câştigată de dr. Lorenz Larcher (Salzburg, Austria), ales – în urma unui proces de evaluare – deoarece are un CV impresionant pentru vârsta lui (23 de ani), o dedicaţie şi un entuziasm extraordinare, o dorinţă de a progresa contaminantă; acesta a scris şi a colaborat la peste 20 de lucrări ştiinţifice, dar are şi o experienţă importantă în domeniu. „Mă pasionează microchirugia pentru că ajungi să faci operaţii care par imposibile. Dincolo de faptul că ajuţi oamenii să supravieţuiască, poţi ajuta pe cineva să-şi schimbe modul de a trăi. De exemplu, poţi reface sânul unei femei, iar în acest fel îi oferi un alt mod de a privi viaţa“, a declarat câştigătorul de anul acesta al Bursei. Premiul a fost decernat chiar de Werner Spingler, acum în vârstă de 85 de ani. Cel care a creat primele instrumente microchirurgicale şi a fondat compania S&T, i-a motivat, prin discursul său, pe tinerii cursanţi: „Am fost la locul potrivit, în momentul potrivit. La începutul anilor ’60 existau medici dedicaţi, care înţelegeau nevoia de a dezvolta această nouă ramură chirurgicală, dar nu aveau instrumentele şi firele cu care să o pună în practică. Noi am fost cei care au înţeles nevoile medicilor, pe de o parte, şi, pe de altă parte, au găsit inginerii şi mecanicii dedicaţi, care au creat instrumentele şi firele de sutură. Timp de mai bine de un deceniu, compania noastră a fost singura capabilă să producă firele de sutură microchirurgicale cu dimensiuni comparabile cu cele ale unui fir de păr“.
    Al doilea aspect remarcabil este legat de lectorii din străinătate care au participat la seminar. La această ediţie au fost invitaţi doi chirurgi plasticieni – dr. Luigino Santecchia (Roma, Italia) şi dr. Bartosz Mankowski (Poznan, Polonia) – care s-au iniţiat în microchirurgie la Timişoara. Odată întorşi acasă, fiecare a înfiinţat câte un compartiment de microchirurgie reconstructivă, pe care acum îl conduce şi unde aplică cu succes microchirurgia clinică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe