Newsflash
Diverse

Stilul de viaţă al omului modern

de Dumitru ŞERBAN - apr. 30 2014
Stilul de viaţă al omului modern
Iaşiul a găzduit, în perioada 3-5 aprilie a.c., al cincilea congres al Societăţii de Nutriţie din România, organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“. Profesori din toate centrele universitare au conferenţiat la manifestare, iar în public s-au aflat medici diabetologi, dar şi din alte specialităţi cu preocupări în domeniul nutriţiei. Pentru prima dată, anul acesta au luat parte la congres şi tineri dieteticieni, absolvenţi ai specializării de nutriţie şi dietetică de la universităţile din ţară.
La finalul reuniunii, am stat de vorbă cu prof. dr. Mariana Graur, preşedinta Societăţii de Nutriţie din România, despre temele prezentate şi despre noua generaţie de medici care se pregăteşte în sfera nutriţiei.

 

 

   – Care au fost ele­mentele cheie ale mani­festării pe care aţi organizat-o?
   – Este al cincilea con­gres pe care Societatea de Nutriţie din România îl organizează şi, spre bucuria noastră, am avut şi anul acesta succes. Au fost prezenţi 300 de participanţi, care au dezbătut teme interesante şi aplicate privind nutriţia populaţiei pe componentele ei calitative şi cantitative, stilul de viaţă şi nutriţia clinică. În ultima zi am organizat şi un curs de nutriţie clinică pentru rezidenţi şi doctori tineri, unde sala a fost arhiplină, iar discuţiile au fost extrem de vii. Aceşti tineri vor fi alături de noi în lupta pentru implementarea unui stil de viaţă sănătos şi ne bucurăm foarte mult de tinereţea, entuziasmul şi, mai ales, de buna lor pregătire.
   Şi dv. aţi avut o prezentare în cadrul cursului de nutriţie clinică pentru rezidenţi şi medicii tineri – ABCDarul evaluării nutriţionale. De unde vine „ABCDar“?
   – Evaluarea nutriţională este primul pas în abordarea nutriţională, iar cuvântul la care v-aţi referit vine de la iniţialele evaluării antropometrice, biochimice, clinice şi dietetice. Am vorbit despre toate aceste componente, pentru că nu putem face o terapie nutriţională fără să ştim de unde să pornim.
   Avem o generaţie de medici tineri pe care să contăm?
  – Generaţia tânără de medici îşi doreşte să fie bine informată, dar, din păcate, medicina este tot mai tehnicizată, diagnosticele se bazează tot mai mult pe rezultatele testelor de laborator, iar nutriţia, din contră, pe multă comunicare. În acest context, medicii tineri trebuie să înveţe, prin practică, să convingă populaţia să facă ceea ce trebuie şi ceea ce este bazat pe dovezi medicale. Este o altă faţetă a meseriei faţă de care, observ cu plăcere, au entuziasmul necesar.
   Fiindcă aţi amintit de tehnică, dacă ne gândim la perioada de început a carierei dumneavoastră şi la timpurile de astăzi, ce evoluţii remarcaţi?
   – Probabil că suntem o societate mult mai alertă, iar timpul pe care-l alocăm unui pacient este mult mai mic. Evident că astăzi tehnica ne ajută să ajungem mai repede la diagnostic, dar nu tot ce a fost înainte este rău şi nu tot ce este acum este numai xbun. Dacă reuşim să împletim tradiţia cu noutăţile medicale, precum şi cu un comportament adecvat faţă de pacient şi o tehnică de comunicare adecvată, vom avea rezultatele cele mai bune.
   Congresul a ajuns deja la a cincea ediţie. Cum au fost ediţiile anterioare şi care sunt schimbările de la o ediţie la alta?
   – Organizăm acest congres din doi în doi ani, iar Societatea de Nutriţie din România activează de nouă ani. De la an la an, numărul mem­brilor societăţii a crescut, calitatea prezentărilor este tot mai mare. Şi asta, pentru că lumea medicală are preocupări tot mai aprofundate în nutriţie şi, pe măsură ce se adună informaţie tot mai multă, se pot decanta cu mai mare precizie sfaturi utile pentru populaţie. Lumea este speriată de anunţurile din media despre alimente nesănătoase sau este încurajată să consume anumite alimente „minune“. Noi încercăm de ani de zile şi sperăm că, în sfârşit, am şi reuşit să învăţăm să promovăm moderaţia şi varietatea alimentară. Oamenii trebuie să-şi păstreze plăcerea de a mânca şi tradiţia alimentară. În acest context, trebuie pus accentul pe structurarea meselor. A mânca o singură masă pe zi şi a încerca să mănânci doar aşa-zise alimente „minune“, care să-ţi dea sănătate, nu va duce la nimic bun. Nu există alimente nesănătoase, ci doar diete nesănătoase.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe