Newsflash
Diverse

Strategii pentru controlul excesului ponderal

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - nov. 16 2015
Strategii pentru controlul excesului ponderal
     Anul acesta, Congresul naţional de obezitate s-a desfăşurat între 8 şi 10 octombrie, fiind încadrat de două date simbolice – 7 octombrie, ziua adoptării în Camera Deputaţilor a proiectului legislativ privind exercitarea profesiei de dietetician, şi 11 octombrie, Ziua mondială de luptă împotriva obezităţii.
     Dacă, în 2014, OMS raporta 1,9 miliarde de adulţi cu exces ponderal, dintre care 600 de milioane cu obezitate, cu un an înainte erau 42 de milioane de copii obezi, cu vârsta mai mică de cinci ani, cifrele indicând o dublare a prevalenţei obezităţii în ultimii 30 de ani. Deşi se estimează că mai mult de jumătate dintre adulţii români sunt supraponderali sau obezi, percepţia pacienţilor asupra propriei greutăţi este inadecvată. Cu toate că numărul persoanelor cu exces ponderal este în creştere, iar asocierea cu diverse patologii precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, dislipidemiile, neoplaziile, bolile articulare degenerative ş.a. sunt o evidenţă, tendinţa este ca acest subiect să fie abordat doar la solicitarea sau cu acordul pacientului.
     Stigmatizarea şi discriminarea persoanelor obeze sunt o realitate, însă atitudinea tolerantă nu poate exclude descurajarea unui stil de viaţă nesănătos, la fel cum sprijinul pacientului şi implicarea diverselor foruri şi organizaţii nu scade responsabilitatea proprie de a acţiona în vederea diminuării excesului ponderal.
     Prevalenţa obezităţii, asocierile şi mecanismele acesteia ori soluţiile disponibile au fost amplu prezentate în cadrul congresului de medici din diferite specialităţi, nutriţionişti şi psihologi din România, Marea Britanie, Grecia şi Serbia. Conceptul de „Obezitate metabolic sănătoasă“ a fost unul controversat, considerat un semnal de alarmă, o stare temporară, de tranziţie spre obezitatea asociată cu multiple comorbidităţi. Existenţa unei componente infecţioase în anumite cazuri de obezitate a făcut subiectul unei alte dezbateri, precum şi diabetologia intervenţională, observându-se o îmbunătăţire a controlului diabetului zaharat sau chiar normalizarea, în timp, a valorilor glicemice, în absenţa terapiei cu insulină, anterior indispensabilă, după efectuarea procedeelor de chirurgie bariatrică, mai nou denumită chirurgie metabolică. Cele 40 de prezentări au abordat aspecte medicale şi psihologice, sociale şi culturale. Lucrarea „Deculpabilizaţi plăcerea de a mânca“ a prezentat un impact public remarcabil, stabilind câteva premise: să mâncăm cu plăcere, dar nu orice şi oricât; să nu stigmatizăm, dar să ne implicăm activ în combaterea obezităţii; să tindem la ideal, dar să fim realişti în stabilirea ţintelor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe