Newsflash
Apariții editoriale Cultură

Haiku siberian: deportarea în Siberia, pe înţelesul copiilor

de Florentina Ionescu - dec. 1 2023
Haiku siberian: deportarea în Siberia, pe înţelesul copiilor

Lansarea romanului grafic lituanian „Haiku siberian”, despre deportarea în Siberia a unui băiat de 13 ani împreună cu familia sa, a avut loc la jumătatea lunii noiembrie.

Cartea, apărută la Editura Frontiera, a fost lansată în București, la 14 noiembrie, în prezenţa autoarelor. Jurga Vile și Lina Itagaki au prezentat detalii inedite despre carte, în faţa unui public format atât din adulţi, cât și din zeci de adolescenţi. Jurga Vile este cea care a scris textul romanului grafic. Lina Itagaki este ilustratoarea, cea care a dat viaţă personajelor și care a construit vizual această poveste emoţionantă. 

Jurga Vile 

„Haiku siberian” este, în esenţă, o carte despre tatăl scriitoarei, după cum a povestit Jurga Vile în cadrul evenimentului: „Tatăl meu mi-a spus, când eram mică, povestea unui cartof degerat, care m-a inspirat foarte mult să scriu această carte. A fost una dintre poveștile lui despre Siberia. Mi-a spus că el și prietenii lui erau extrem de fericiţi când găseau un cartof degerat. Îl mâncau de parcă ar fi fost desert, pentru că era dulce”.  

Scriitoarea a avut o scurtă prezentare a cărţii, punctând din când în când acele detalii și informaţii esenţiale care au stat la baza volumului. Romanul, tradus în limba română de Alina Nucă, are și o a doua sursă de inspiraţie: un carneţel cu notiţe al bunicii scriitoarei, odată ce Lituania și-a proclamat independenţa. 

Lina Itagaki (în roșu)

Principalul personaj din carte este Algis, un băiat de 13 ani. El este deportat în Siberia împreună cu mama și sora sa. La plecare, în dimineaţa când soldaţii sovietici vin, el reușește să ia de acasă un album de fotografii, câteva mere și pe gânsacul Martin. Atât băieţelul, cât și celelalte personaje au fost ilustrate și desenate de Lina Itagaki, plecând de la fotografii ale familiei autoarei. Citind povestea lui Algis, veţi înţelege de ce romanul are cuvântul „haiku” în titlu și cum se întrepătrund aventurile reale ale acestei familii cu ilustraţiile imprimate pe hârtie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe