Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Alarmele medicale, reinventate prin note muzicale

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 3 martie 2023

Sunetele dispozitivelor medicale din spitale pot avea, uneori, un efect neplăcut atât asupra pacienţilor, cât și asupra membrilor personalului medical.

hd-wallpaper-g4c490fd6e_1280
Foto: pixabay

Modificarea sunetelor pe care le emit dispozitivele medicale din spitale ar putea îmbunătăţi sănătatea publică, spun cercetătorii de la Universitatea McMaster și de la Universitatea Vanderbilt. „Prin simplul fapt că am schimbat sunetele dispozitivelor medicale, putem îmbunătăţi calitatea furnizării serviciilor medicale și putem chiar salva vieţi”, a declarat Michael Schutz, coautor și profesor de cogniţie muzicală și de percuţie în cadrul Universităţii McMaster.

Cercetarea din prezent se bazează pe studii anterioare pe tema designului de sunete în dispozitivele medicale și s-a axat mai degrabă pe forma sunetului. În esenţă, cercetătorii au comparat bipurile standard din industria dispozitivelor medicale cu sunetele alarmelor melodice a căror intensitate crește și coboară progresiv.

O cercetare de acest fel este extrem de importantă pentru viitor, într-un domeniu precum designul de sunet în mediul spitalicesc. „Pacienţii din spitale generează sute de bipuri și de alerte zilnic. Felul în care sună pentru noi aceste dispozitive nu a fost o prioritate, dincolo de faptul că trebuia ca ele să aibă un sunet puternic și să alerteze personalul medical”, mai spune profesorul Michael Schutz.

Într-un experiment separat în cadrul studiului, respondenţii au făcut un clasament, arătând cât de enervante li se par aceste sunete. Ei au recunoscut că sunetele melodice tind să îi deranjeze mai puţin decât acele tonalităţi „plate”, precum clasicele bipuri ale dispozitivelor medicale.

O mai bună comunicare în rândul personalului

Tot profesorul Schutz subliniază că dacă sunetele alarmelor vor fi transformate în unele mai puţin perturbatoare, aceasta este de fapt o soluţie mult mai simplă decât reproiectarea procedurilor și protocoalelor ce ţin de managementul alarmelor, la nivelul întregii industrii.

„Gândiţi-vă că interpretaţi același cântec, dar pe instrumente diferite. Tot veţi putea recunoaște notele. Prin simpla schimbare a sunetelor, putem face alarme care să permită o comunicare mai bună în rândul personalului medical și putem reduce timpii de recuperare”, a conchis profesorul Schutz.

Citiți și: Respiraţi ca să vă „încărcaţi” masca de protecţie

Etichete: alarme medicale note muzicale sunete

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.