Newsflash
Cultură

Hărţile sunetelor

de Dr. Raluca BULEA - iun. 23 2023
Hărţile sunetelor

Începutul lunii iunie a fost marcat de câteva evenimente dedicate modalităţilor de relaţionare cu sunetul și de explorare a acestuia. Acestea au fost realizate, la București, cu sprijinul institutelor culturale din reţeaua EUNIC.

Programul „Urechi călătoare, oraș rezonant”, sprijinit de Institutul Italian de Cultură, l-a adus la București pe curatorul și criticul Leandro Pisano. Acesta a propus publicului un proiect de interferenţe sonore, prin audiţia lucrărilor realizate în regiunile sudice ale Italiei, în special în zonele rurale, într-o cercetare care este în desfășurare deja de două decenii. 

Proiectul și-a propus să integreze într-o „hartă sonoră invizibilă” voci, oameni, locuri și peisaje, care să stea mărturie unui mod de viaţă. Nu este vorba de muzică propriu-zisă, deși în anumite momente ne putem bucura de cea a naturii, ci de o integrare a sunetelor așa cum ne înconjoară ele, de fapt, în viaţa de zi cu zi. 

Scopul este de a scoate în evidenţă și de a conserva sonorităţile rurale, așa cum sunt ele păstrate și trăite în acest moment. Pentru a explica mai bine ideea și rolul acestui proiect de sound art, după audiţie a fost organizată și o dezbatere sub genericul „Manifestul Futurismului Rural”. În cadrul ei a fost prezentată ideea dezvoltării unor reţele sustenabile din perspectivă culturală, socială și economică în unele zone din sudul Italiei.

Întâlnirea dintre artă și tehnologie

Până la 31 iulie a.c., în zece orașe din ţară, are loc prima ediţie a Anualei de Artă și Știinţă, Neo Art Connect, care reunește spectacole, expoziţii, dezbateri, discuţii cu artiștii și tururi ghidatee. Institutul Cervantes s-a alăturat iniţiativei prin organizarea, la sediul propriu, la 15 iunie, a evenimentului sonor „Antropoloops: Remixul ca loc de întâlnire al artelor și tehnologiilor”. 

Protagonistul serii, Rubén Alonso Mallén, este arhitect, dar și muzician autodidact și a iniţiat acest proiect sonor în urmă cu peste zece ani. Fiind pasionat de muzica tradiţională din întreaga lume, a început să experimenteze, cu ajutorul computerului, diferite suprapuneri ale fragmentelor muzicale, pe baza unor afinităţi de ritm sau de frecvenţă pe care le identifica. Rezultatul este unul surprinzător, interesant, nelipsit de armonie, deși sunt alăturate ritmuri din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Fără a modifica în vreun fel sunetul original, doar realizând aceste alăturări neașteptate, artistul spaniol dă naștere unei muzici noi.

Tot cu ajutorul computerului a creat și o componentă vizuală a creaţiilor sale, prin care ne ajută să urmărim, pe harta desfășurată a globului pământesc, locul de provenienţă a fragmentelor muzicale, dar și intensitatea lor sonoră în fiecare moment. Astfel, audiţia este întregită și cu ajutorul imaginarului vizual, ceea ce oferă publicului o experienţă mai complexă a vibraţiilor din lumea sunetelor.
 


Notă autor:

Sursă foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe