Newsflash
Cultură

Ie, Sânziene și cultură

de Dr. Raluca BULEA - iun. 30 2023
Ie, Sânziene și cultură

Ziua Universală a Iei, celebrată la 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a fost marcată anul acesta prin două evenimente în tandem.

Creart (Centrul de Creaţie, Artă și Tradiţie al Municipiului București) a organizat, în Piaţa Lahovari, între 23 și 25 iunie, evenimentul „IEsc – festival urban, contemporan, românesc dedicat IEI”. Elementul central a fost expoziţia de patrimoniu etnografic, „Arta cămășii cu altiţă – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”. Aceasta a fost completată de o prezentare de modă cu reinterpretarea iei în notă contemporană, dar și cu proiecţii de filme documentare, ateliere și șezători urbane, organizate în spiritul celor desfășurate odinioară în satele noastre.

Elementul cel mai vizibil al evenimentului a fost intervenţia asupra statuii lui Alexandru Lahovary, realizată în 1901 de sculptorul Antonin Mercier. Cu ocazia sărbătorii de Sânziene, figurii feminine a ansamblului i-au fost împodobite mânecile de bronz cu un fragment al unei autentice ii cu altiţă. Capul i-a fost și el încununat cu o coroniţă din flori de sânziene.

Incursiune în imaginarul popular

Centrul Cultural al Municipiului București – cunoscut sub acronimul ARCUB – ne oferă ocazia de a ne reîntâlni, la Hanul Gabroveni, cu remarcabila colecţie de ii și elemente de port tradiţional a Iuliei Gorneanu. De data aceasta, ea ne propune, alături de o altă colecţionară, Ana Maria Crişan, un demers curatorial mai complex. În cadrul său ia este prezentată în contextul ritualurilor solstiţiului de vară, legate de sărbătoarea Sânzienelor, un moment încărcat de mister și magie.

Intitulată „Miresele Soarelui”, expoziţia găzduită de Sala Bolţilor, până la 30 iunie, reprezintă o incursiune în imaginarul popular. Asistăm, astfel, la o armonioasă îmbinare a straielor tradiţionale cu împletiturile florale, care se aștern armonios în cadrul aproape solemn creat de vechile cărămizi ale fostului han.

Dispunerea pieselor vestimentare ne duce cu gândul atât la hora satului, prilej de veselă întâlnire în zilele de sărbătoare, dar și la jocul ielelor, legat de momentul ritualic al miezului verii. În același timp, cum vara era și sezonul nunţilor, câteva dintre costumele și podoabele prezentate sunt chiar cele purtate de tinerele mirese. Expoziţia, ca un întreg, creează o atmosferă de basm și de atemporalitate, ancorată totuși în ancestralul românesc, ce poate fi un bun prilej de reflecţie și relaxare urbană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe