Newsflash
Internaționale

Inhibitorii SRA în boala renală cronică avansată

de Dr. Diana Andronache - nov. 11 2022
Inhibitorii SRA în boala renală cronică avansată

Întreruperea tratamentului cu SRA, la pacienţii cu boală renală cronică avansată și progresivă, nu a fost asociată cu o diferenţă semnificativă între grupuri privind scăderea pe termen lung a eRFG.

p1Administrarea inhibitorilor sistemului renină-angiotensină (SRA) – inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) – și a blocanţilor receptorilor angiotensinei (BRA) este asociată cu multiple beneficii în rândul pacienţilor cu boală renală cronică ușoară sau moderată.

Printre acestea se numără scăderea tensiunii arteriale, încetinirea declinului ratei de filtrare glomerulară (RFG), reducerea proteinuriei și întârzierea progresiei către o formă avansată a bolii renale cronice (stadiul 4 sau 5). Progresia către o boală cronică de rinichi avansată a fost asociată cu o calitate a vieţii scăzută și cu un risc crescut de evenimente adverse cardiovasculare și deces.

Există însă puţine dovezi care să susţină faptul că utilizarea inhibitorilor SRA aduce beneficii pacienţilor cu boală renală cronică avansată. Un studiu observaţional a sugerat că întreruperea tratamentului cu inhibitori ai SRA în rândul acestor pacienţi poate afecta negativ rata de filtrare glomerulară estimată (eRFG), iar ghidurile actuale nu oferă recomandări specifice în privinţa administrării acestui tratament.

Creștere nesimnificativă

În New England Journal of Medicine au fost însă publicate rezultatele studiului STOP-ACEi, conceput pentru a evalua dacă întreruperea inhibitorilor SRA influenţează eRFG. În acest studiu au fost incluși 411 pacienţi cu vârsta medie de 63 de ani.

La momentul iniţial, eRFG mediu a fost de 18 ml/min/1,73m2, iar 118 pacienţi au avut o eRFG mai mică de 15 ml/min/1,73m2. După o perioadă de urmărire de trei ani, eRFG medie a fost de 12,6±0,7 ml/min/1,73m2 în grupul de întrerupere a terapiei cu inhibitori ai SRA și de 13,3±0,6 ml/min/1,73m2 în grupul de continuare a terapiei cu inhibitori ai SRA.

Terapia de substituţie renală a fost iniţiată pentru 128 de pacienţi (62%) din grupul de întrerupere și la 115 pacienţi (56%) din grupul de continuare. Numărul de evenimente adverse a fost similar între cele două grupuri, fiind documentate 108 evenimente cardiovasculare în grupul de întrerupere, respectiv 88 în grupul de continuare.

Citiți și: Antibiotic nou pentru infecţiile de tract urinar

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe