DISECŢIA AORTICĂ ACUTĂ
Disecţia aortică acută (DA) are o prevalenţă cuprinsă între 0,5 şi 2,95 cazuri/100.000/an. Durerea toracică brutală este prezentă în 90% din cazuri. Complicaţiile de natură ischemică includ: ischemia coronară, encefalică, medulară, SNP, mezenterică, renală, la nivelul arterelor membrelor inferioare; DA poate fi descoperită prin una din aceste complicaţii. (...)
"> Interferenţe neuro-cardiologice în urgenţele de cauză vasculară (3) - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Interferenţe neuro-cardiologice în urgenţele de cauză vasculară (3)

de Acad. Constantin POPA - mai 13 2011
Interferenţe neuro-cardiologice în urgenţele de cauză vasculară (3)

    DISECŢIA AORTICĂ ACUTĂ
Disecţia aortică acută (DA) are o prevalenţă cuprinsă între 0,5 şi 2,95 cazuri/100.000/an. Durerea toracică brutală este prezentă în 90% din cazuri. Complicaţiile de natură ischemică includ: ischemia coronară, encefalică, medulară, SNP, mezenterică, renală, la nivelul arterelor membrelor inferioare; DA poate fi descoperită prin una din aceste complicaţii. (...)

    DISECŢIA AORTICĂ ACUTĂ
 
    Disecţia aortică acută (DA) are o prevalenţă cuprinsă între 0,5 şi 2,95 cazuri/100.000/an. Durerea toracică brutală este prezentă în 90% din cazuri. Complicaţiile de natură ischemică includ: ischemia coronară, encefalică, medulară, SNP, mezenterică, renală, la nivelul arterelor membrelor inferioare; DA poate fi descoperită prin una din aceste complicaţii.
    Erorile diagnostice mai frecvente se constată în neurologie. Medicul neurolog poate evoca acest diagnostic ce constituie o urgenţă medico-chirurgicală cu morbiditate şi mortalitate ridicată. cn cele ce urmează, nu avem în vedere DA cronică, traumatică sau iatrogenă (cateterism arterial, chirurgie cardiovasculară).
 
    Clasificarea disecţiilor aortice
    Clasificarea De Bakey (fig. 7): • tipul I – DA cuprinde ansamblul aortei • tipul II – DA este strict limitată la aorta ascendentă • tipul III – DA este limitată la aorta descendentă,
   Clasificarea Stanford (fig. 7): • tipul A – DA interesează aorta ascendentă şi/sau crosa aortică • tipul B: DA interesează aorta descendentă. Disecţiile de tip A, cele mai frecvente, ating mai ales subiecţii tineri, cu anomalii ale ţesutului conjunctiv, presupun abordare chirurgicală. Disecţiile de tip B, mai frecvent de origine hipertensivă, necesită cel mai adesea un tratament medical.
 
    Manifestări neurologice
    Frecvenţa: raportate la 18–30% din cazuri, chiar 40%. În DA proximală, sunt revelatoare pentru disecţie la 8–33% din pacienţi.
   Encefalopatia anoxică. Sincopa este manifestarea cea mai frecventă, prezentă în 20% din cazuri şi în special în DA de tip A. Poate preceda sau urma durerea toracică. Uneori, constituie unica manifestare a DA sau precede apariţia unui deficit neurologic. Mecanismul este răspunsul vagal exagerat la durere, hipotensiune secundară rupturii aortice, hipoperfuzie cerebrală prin extensia DA la vasele cervicale, activarea baroreceptorilor aortici. Accidente ischemice cerebrale apar cu o frecvenţă de 3–30%. Sunt adesea accidente durabile, mai rar tranzitorii. Transformarea hemoragică este frecventă. 
   Accidentele ischemice cerebrale interesează în general teritoriul carotidian, dar şi pe cel vertebrobazilar. Apar în special în DA de tip A, dar în disecţia de tip B este posibil un accident ischemic cerebral prin extensia retrogradă pe arcul aortic. Mecanismul de apariţie constă în obliterarea trunchiurilor arteriale supraaortice (în special artera carotidă primitivă prin extensia DA) sau uneori embolie arterio-arterială al cărei punct de plecare este DA.
   Ischemia medulară este o complicaţie relativ frecventă a DA, producând mielopatii acute durabile, uneori tranzitorii, mai rar progresive. În general se exprimă prin paraplegie sau parapareză flască. Atingerea senzitivă cuprinde căile extralemniscale şi/sau lemniscale, în grade diferite, în funcţie de teritoriul arterial atins (artera spinală anterioară şi/sau spinală posterioară). DA de tip B reprezintă frecvent cauza ischemiei medulare, prin extensia disecţiei sau compresiunea arterelor intercostale sau lombare care contribuie la vascularizaţia măduvei.
   Ischemia nervoasă periferică cuprinde relativ frecvent membrele inferioare. Determină o atingere acută, mai mult senzitivă decât motorie, a unui nerv sau a plexului lombosacrat, cu abolirea reflexelor tendinoase şi o suferinţă axonală la EMG. Foarte probabil, sunt atinse arterele lombare care iau naştere din aortă şi ramurile arterelor iliace.
   Alte semne neurologice: sindrom Claude Bernard-Horner, disfonie, dispnee laringee – în compresia mediastinală prin disecţia aortei toracice.
 
    Diagnostic
   Medicul neurolog se confruntă cu două situaţii clinice. Atunci când manifestările neurologice se asociază unei dureri toracice, diagnosticul este evocat, conducând rapid la efectuarea unei ecografii transtoracice (ETT) şi transesofagiene (ETE). Atunci când evenimentul neurologic (accident ischemic cerebral sau medular) este revelator, neurologul este solicitat.
   Abolirea pulsului, o asimetrie tensională, un suflu de insuficienţă aortică necunoscut sau o modificare a siluetei aortice pe radiografia toracică constituie elemente sugestive pentru DA, în special proximală.
   În cazul accidentului ischemic cerebral, ecografia Doppler cervicală ar putea suspecta acest diagnostic, arătând o stenoză, o ocluzie sau mai ales o disecţie a carotidei primitive sau a trunchiului arterial brahiocefalic.
   În cazul ischemiei medulare, IRM permite nu numai detectarea zonei de ischemie, dar şi DA. În toate cazurile însă, confirmarea diagnosticului de DA se bazează pe trei tehnici: ETE, CT helicoidal şi IRM. Arteriografia, considerată multă vreme examenul de referinţă, poate fi înlocuită (caracter invaziv). ETT constituie o metodă diagnostică foarte performantă, de primă intenţie.
   Ecografia endovasculară după cateterism arterial este foarte performantă, vizualizând anomaliile parietale începând cu lumenul aortic. Ea poate determina cu precizie mecanismul obliterării ramurilor aortice (prelungirea disecţiei, obstrucţie prin flap), dar este o tehnică invazivă, ce poate fi indicată în cazul unei arteriografii normale.
 
    Diagnostic diferenţial
   În cazul durerii toracice, se pune desigur problema infarctului de miocard, mult mai frecvent decât DA (1/300) şi se cunoaşte potenţialul emboligen al acestuia în faza acută. ECG este deci utilă pentru a distinge cele două entităţi, dar 20% din ECG arată semne de ischemie sau necroză în disecţiile proximale, prin extensie la arterele coronare.
 
   Etiologie
   Anomaliile structurale ale mediei şi HTA sunt cauzele principale, atingând mai ales pacientul în vârstă şi aorta descendentă. Bolile ereditare ale ţesutului conjunctiv (Marfan, Elhers-Danlos) afectează subiecţii tineri, cu atingerea mai frecventă a aortei ascendente şi a crosei aortei.
   Anumite aortite (Takayasu, Behcet, Horton, luetică), ca şi graviditatea ori toxicomania cu cocaină şi amfetamine pot reprezenta cauze de DA.
 
   Prognostic
   În faza acută, mortalitatea este crescută, putând ajunge la 68% în primele 48 de ore (aproximativ 1% pe ora de întârziere a diagnosticului), în general legată de ruptura aortică.
   Prezenţa unui accident ischemic cerebral constituit agravează prognosticul şi în special prognosticul chirurgical.
    La un an, procentajul de supravieţuitori este totuşi mai important în DA de tip B.
 
    Tratament
   Simptomatic. Trebuie aplicat imediat, pentru a limita progresia DA, într-un serviciu de terapie intensivă. Pentru durere se administrează sulfat de morfină şi este necesar controlul HTA (betablocant ca primă intenţie). În cazul accidentului ischemic cerebral, trebuie avut în vedere ca scăderea TA la aproximativ 120 mm Hg să nu agraveze tabloul neurologic.
   Etiologic. Scopul este evitarea rupturii aortice. Disecţia de tip A beneficiază în general de chirurgie în urgenţă. cn cazul accidentelor ischemice cerebrale severe, este contraindicată intervenţia. Disecţiile de tip B beneficiază de tratamentul antihipertensiv. Chirurgia este rezervată cazurilor cu suspiciune de fisurare şi formelor complicate de ischemie (mezenterică sau a membrelor inferioare), care comportă şi un risc de ischemie medulară. Menţinerea unei presiuni arteriale mai mici de 135/80 mm Hg este esenţială, în scopul diminuării la maximum a efectelor parietale aortice.
 
   Concluzii
   • Având în vedere marea frecvenţă a accidentelor vasculare cerebrale, dacă disecţia de aortă este o cauză rară, recunoaşterea ei în faţa unui AVC revelator este fundamentală, prin prognosticul şi terapeutica cu totul speciale.
   • Odată cu dezvoltarea tratamentelor trombolitice i.v. în faza acută a accidentului ischemic cerebral, se impune excluderea diagnosticului de disecţie aortică, deoarece utilizarea acestui tratament este contraindicată.
 
 

Notă autor:

Primele două părţi ale acestui articol au apărut în „Viaţa
medicală“ nr. 15, respectiv nr. 17/2011, pag. 6.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe