Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Alăptarea, permisă mamelor infectate cu COVID-19

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 23 aprilie 2021

Considerată sigură, în conformitate cu recomandările OMS, alăptarea este permisă în cazul mamelor infectate cu noul coronavirus, riscurile potenţiale fiind mult mai reduse decât beneficiile asociate.

Foto 2Este puţin probabil ca SARS-CoV-2 să se transmită nou-născuţilor prin intermediul laptelui matern, conform rezultatelor unui studiu recent realizat în Israel. În cadrul lotului ce a inclus 53 de femei infectate cu SARSCoV-2 și 55 de sugari (majoritatea alimentaţi natural) nu a fost descoperită nicio infecţie cu noul coronavirus în momentul nașterii sau ulterior, după două-trei săptămâni.
„Până în prezent, nu există date convingătoare care să sugereze că virusul este capabil să penetreze celulele glandei mamare sau că laptele uman poate reprezenta o sursă de infecţie cu SARS-CoV-2. (...) Rezultatele noastre demonstrează că alăptarea nu conduce la transmiterea virală de la mame la sugari, cât timp normele igienice și precauţiile specifice sunt respectate”, a subliniat dr. Noa Ofek Shlomai, în cadrul studiului publicat în Pediatrics.
Încă din anul precedent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptarea în cazul mamelor SARS-CoV-2 pozitive, considerând că beneficiile asociate ar depăși riscurile potenţiale. „Știm că există un risc relativ scăzut de COVID-19 la copii, însă aceștia prezintă un risc crescut pentru numeroase alte afecţiuni care pot fi prevenite prin alăptare”, declara anul trecut dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.

1. Neonatal SARS-CoV-2 Infections in Breastfeeding Mothers. Noa Ofek Shlomai, Yair Kasirer, Tzipora Strauss, Tatiana Smolkin, Ronella
Marom, Eric S. Shinwell, Arye Simmonds, Agneta Golan, Iris Morag, Dan Waisman, Clari Felszer-Fisch, Dana G. Wolf, Smadar Eventov-
Friedman. PediatricsApr 2021, e2020010918; DOI: 10.1542/peds.2020-010918
2. https://www.medscape.com/viewarticle/949229
3. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-who-breastmilk-idINKBN23J2NU

Etichete: alaptare recomandari OMS

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.