Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Concediu medical pentru dismenoree

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 20 mai 2022

Autorităţile spaniole propun introducerea în legislaţie a concediului medical pentru dismenoree. Este vorba de trei zile pe lună acordate femeilor cu dureri severe.

dismenoreeAcestea ar putea fi extinse la cinci zile în anumite circumstanţe.  Propunerea se află încă în dezbatere și dacă va intra în vigoare, va fi prima de acest gen din Europa. Ea face parte dintr-o reformă a oficialilor din Spania privind sănătatea reproductivă, care include și modificarea legilor naţionale privind avortul.

Concediul medical va fi acordat la indicaţia medicului, pe baza unor simptome ce afectează capacitatea pacientei de a munci, și nu se va aplica celor care acuză doar un disconfort moderat. Propunerea vizează o abordare mult mai largă a ciclului menstrual ca o problemă de sănătate.

Autorităţile iau în calcul și eliminarea anumitor taxe aplicate produselor de igienă, așa-numitele „taxe tampon”, și oferirea produselor de igienă gratuit în centre publice precum școlile și închisorile. De asemenea, oficialii doresc să includă în lege un concediu de maternitate extins înainte de naștere și reguli mult mai stricte pentru mamele surogat (care sunt interzise în Spania).

Citiți și: Valproat: despăgubiri pentru efecte adverse

https://www.bbc.com/news/world-europe-61429022

Etichete: concediu medical ciclu dismenoree dureri menstruale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.