Newsflash
Internaționale

Concediu medical pentru dismenoree

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 20 2022
Concediu medical  pentru dismenoree

Autorităţile spaniole propun introducerea în legislaţie a concediului medical pentru dismenoree. Este vorba de trei zile pe lună acordate femeilor cu dureri severe.

dismenoreeAcestea ar putea fi extinse la cinci zile în anumite circumstanţe.  Propunerea se află încă în dezbatere și dacă va intra în vigoare, va fi prima de acest gen din Europa. Ea face parte dintr-o reformă a oficialilor din Spania privind sănătatea reproductivă, care include și modificarea legilor naţionale privind avortul.

Concediul medical va fi acordat la indicaţia medicului, pe baza unor simptome ce afectează capacitatea pacientei de a munci, și nu se va aplica celor care acuză doar un disconfort moderat. Propunerea vizează o abordare mult mai largă a ciclului menstrual ca o problemă de sănătate.

Autorităţile iau în calcul și eliminarea anumitor taxe aplicate produselor de igienă, așa-numitele „taxe tampon”, și oferirea produselor de igienă gratuit în centre publice precum școlile și închisorile. De asemenea, oficialii doresc să includă în lege un concediu de maternitate extins înainte de naștere și reguli mult mai stricte pentru mamele surogat (care sunt interzise în Spania).

Citiți și: Valproat: despăgubiri pentru efecte adverse


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-61429022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe