Newsflash
Internaționale

COVID-19: Africa de Sud dezvoltă propriul vaccin ARNm

de L. Budin - oct. 12 2021
COVID-19: Africa de Sud dezvoltă propriul vaccin ARNm

Africa de Sud, care militează pentru un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, s-a angajat în dezvoltarea primului vaccin local pe bază de ARN mesager.

Sprijinită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), compania sud-africană de biotehnologie Afrigen, cu sediul în Cape Town, derulează un proiect pilot care va utiliza ingineria inversă - cercetarea principiilor de proiectare a unui produs -  pentru a reconstitui o formulă similară cu cea a vaccinului ARNm produs de Moderna, informează agenția AFP, preluată de Agerpres

vaccinare-africa

Primele doze ar trebui să fie gata pentru studii clinice în decurs de un an, a declarat directorul Afrigen, Petro Terreblanche, care a precizat că laboratorul e în negocieri pentru obţinerea unui acord de licenţă de producţie cu gigantul farmaceutic american.

Dezvoltarea instalaţiilor de ultimă generaţie, care au costat circa 7,5 milioane de euro, a început în urmă cu trei luni. Proiectul este finanţat de iniţiativa COVAX a OMS, pentru acces echitabil la vaccinuri.

Până în prezent, doar 5% din africanii eligibili sunt complet vaccinaţi. Aflată cu mult în urma restului lumii, Africa este puternic dependentă de importuri şi de doze de vaccinuri donate de ţările bogate.

Proiectul Afrigen îşi propune să pună capăt acestui lucru prin dezvoltarea pe plan local a unui vaccin novator, adaptat condiţiilor, în celor special climatice, din Africa.

Institutul sud-african Biovac, situat în acelaşi complex cu Afrigen, va fi primul care va produce noul vaccin la scară comercială.

Odată ce formula este finalizată, Afrigen intenţionează să pregătească alte ţări africane pentru fabricarea vaccinului.

Africa de Sud este ţara africană cea mai afectată de pandemie, cu peste 2,9 milioane de cazuri şi 88.300 de decese asociate COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe