Newsflash
Internaționale

Cuvântul anului 2020 nu a putut fi ales

de Dr. Laura Davidescu - nov. 24 2020
Cuvântul anului 2020 nu a putut fi ales

Dicționarul Oxford a fost incapabil să aleagă un singur cuvânt care să definească anul 2020, așa că a preferat să explice cât de rapid s-a dezvoltat limbajul în acest an.

Lingviștii de la Dicționarul Oxord și-au dat seama foarte repede că 2020 nu este un an care să poată fi descris într-un singur “cuvânt al anului””. Raportul intitulat „Cuvintele unui an fără precedent” conține chiar din titlu o expresie utilizată intens în 2020, dar “ceea ce a fost cu adevărat fără precedent în acest an a fost hiperviteza cu care vorbitorii de limbă engleză au adunat un nou vocabular colectiv referitor la coronavirus și cât de repede a devenit, în multe cazuri, o parte esențială a limbii”, precizează raportul.

bilet lockdownÎn ordine cronologică, în ianuarie cel mai folosit cuvând a fost bushfire (incendiu de tufiș), cu referire la incendiile australiene, iar în februarie – acquittal (achitare), când procesul de destituire a președintelui Trump s-a încheiat.

Din martie, termenii care domină limbajul sunt legați de pandemie, incluzând Covid-19, un cuvânt complet nou, apărut prima oară pe 11 februarie. Urmează lockdown, distanțare socială și redeschidere.

shutterstock_1752911258În prima lună de vară, pe buzele tuturor ajunge expresia “Black Lives Matter”, dar și BIPOC, o abreviere de la “black indigenous and other people of color”.

Cuvântul Belarus și expresia mail-in au fost și ele intens folosite în august, legat de procesul electoral american prin corespondență și de controversata realegere a președintelui Alexander Lukașenko în Belarus.

În septembrie apare Moonshot, numele dat operațiunii de testare în masă din Marea Britanie, iar cuvântul-vedetă din octombrie pare să fi fost superspreader (superpropagator) cuvânt ce datează din anii ’70, care a fost acum folosit pentru a evidenția un focar de cazuri de Covid-19 apărut la Casa Albă.

În 2019, cuvântul anului, în opinia Dicționarului Oxford, a fost expresia “urgență climatică”, iar acum doi ani, “toxic”.

Nu doar Dicționarul Oxford s-a pronunțat în privința cuvintelor importate, ci și Dicționarul Collins, care a ales drept termen definitoriu pentru anul 2020 cuvântul lockdown – carantină.

Citește și:

Boala cauzată de infecția cu noul coronavirus a fost "botezată"


Notă autor:

Foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe