Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Efectele COVID-19 la nivel placentar

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 29 mai 2020

Femeile infectate cu SARS-CoV-2 ar putea necesita monitorizare suplimentară pe parcursul sarcinii.

În urma analizării placentelor unor gravide cunoscute ca având COVID-19, au fost identificate multiple leziuni la acest nivel. Prin urmare, femeile infectate cu SARS-CoV-2 ar putea necesita monitorizare suplimentară pe parcursul sarcinii.

Placentele a 16 gravide COVID-19 pozitive au fost examinate în cadrul unui spital din SUA pentru a se evalua efectele noului coronavirus la acest nivel. Dintre femeile incluse în studiu, 15 au avut nou-născuţi sănătoși, negativi pentru COVID-19, iar o pacientă a pierdut sarcina. Conform rezultatelor studiului, recent publicate în American Journal of Clinical Pathology, 12 femei (80%) prezentau o leziune care împiedica circulaţia fluxului sanguin de la mamă la făt, denumită malperfuzie vasculară placentară, iar 6 femei (40%) prezentau cheaguri de sânge la nivel placentar.

„Rezultatele obţinute sprijină ipoteza formării de cheaguri de sânge asociată noului coronavirus, iar acest lucru se întâmplă la nivel placentar”, a declarat pentru Reuters dr. Jeffrey Goldstein, anatomopatolog în cadrul Northwestern Medicine Prentice Women’s Hospital, Chicago, SUA. Deși malperfuzia vasculară placentară poate genera restricţii de creștere fetală și oligohidramnios, conducând chiar la decesul fătului, 15 dintre cei 16 nou-născuţi incluși în studiu erau sănătoși.

Cercetătorii sugerează monitorizarea atentă a gravidelor COVID-19 pozitive, împreună cu urmărirea ulterioară a evoluţiei copiilor născuţi din mame infectate cu noul coronavirus, pentru a se identifica precoce apariţia oricărei afecţiuni.

 

Etichete: covid sarcină

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.