Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Expunerea prenatală la opioide înseamnă riscuri mai mari pentru bebeluși

de Florentina Ionescu - ian. 23 2024
Expunerea prenatală la opioide înseamnă riscuri mai mari pentru bebeluși

Un studiu recent a scos la iveală că expunerea bebelușului la opioide în uterul mamei poate crește riscul ca fătul să dezvolte unele probleme asociate proastei funcționări a sistemului imunitar.

Expunerea bebelușilor la medicamente opioide pe bază de prescripție medicală, cum ar fi oxicodona, metadona și codeina, în timp ce se află în uterul mamei, le poate crește riscul de a dezvolta condiții medicale din sfera funcționării imunității, îndeosebi infecții, eczeme și astm – în copilăria mică, scrie New Atlas

Când au fost folosite în sarcină, opioidele au avut potențialul de a interfera cu dezvoltarea fătului, afectând mai multe sisteme din corpul bebelușilor, inclusiv sistemul imunitar. Cercetările recente făcute pe modele animale (șobolani) sugerează că expunerea la opioide în timpul perioadelor critice ale dezvoltării sistemului imunitar al fătului pot determina sistemul imunitar să reacționeze în mod exagerat la o activare imună ulterioară. 

La oameni, dovezile clinice sugerează că expunerea prenatală la opioide ar putea face ca acei copii să fie mai susceptibili la a dezvolta condiții asociate sistemului imunitar, dar datele acestea sunt limitate. Așa că cercetătorii dela University of Western Australia (UWA) au examinat asocierea dintre expunerea prenatală la opioide (cauzată de opioidele prescrise) și condițiile medicale asociate imunității în copilărie. 

Autorul principal al studiului menționat, Erin Kelty, a explicat că s-a descoperit anterior, în studiile pe animale, că opioidele alterează dezvoltarea sistemului imunitar, că ele pot avea un impact asupra modului în care acesta răspunde în mod corespunzător la infecții și la alte provocări. Doar că până acum oamenii de știință nu știau dacă acest lucru se întâmplă, în mod similar, la oameni și nu se știa ce rol au perioada de expunere și tipul de expunere la opioide. 

Studiul de cohortă a folosit dosarele medicale a 401.462 de copii născuți în Australia de Vest, între anii 2003-2018. Datele au fost obținute de la mamele copiilor din sistemul „Monitoring of Drugs of Dependence System”, care conține informații despre „medicamentele controlate” din Australia de Vest, printre care metadona, buprenorfina, oxicodona, fentanilul, morfina, petidina și codeina în doze mari. Nou-născuții au fost clasificați apoi, considerându-se că au avut expunere prenatală la opioide dacă două sau mai multe prescripții de astfel de medicamente le-au fost eliberate mamelor în timpul sarcinii. 

Cercetătorii au descoperit că expunerea prenatală la opioide a fost asociată cu un risc mai mare de infecție, eczeme și dermatită în perioada perinatală (cu 28 de zile înainte de sarcină). Sindromul de abstinență neonatal a fost diagnosticat în cazul a 40,2% dintre copii. Sindromul de abstinență neonatal pare să fie un factor major ce a influențat eczema perinatală și dermatita în cazul nou-născuților cu expunere prenatală la opioide. 

Ceea ce i-a interesat cel mai mult pe oamenii de știință a fost cât de des au fost copii internați la Urgență, perioadă în care copilul a fost diagnosticat cu o condiție asociată sistemului imunitar înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Apoi au grupat condițiile medicale în trei tipuri: infecții; condiții asociate cu un sistem hiperactiv (cum ar fi astmul, eczema, alergiile și anafilaxia); și bolile autoimune. 

Mai multe despre rezultatele acestui studiu găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe