Newsflash
Internaționale

Elvețienii au votat contra publicității la tutun

de L. Budin - feb. 14 2022
Elvețienii au votat contra publicității la tutun

Elvețienii au votat contra publicității la tutun, accesibilă tinerilor, în cadrul unui referendum care a avut loc duminică, 13 februarie.

În țara cantoanelor, cu o populație de 8,6 milioane de locuitori, tabagismul este responsabil de 9.500 de decese pe an, iar 400.000 de persoane suferă de o boală cronică legată de fumat, informează Le Monde, preluând o știre AFP.

tigara-electronica

Alegătorii elvețieni au votat, în procentaj de 57%, în favoarea interzicerii publicității la tutun, accesibilă copiilor și adolescenților.

Suntem extrem de bucuroși. Oamenii au înțeles totuși că sănătatea e mai importantă ca interesele economice”, a declarat Stefanie de Borba, de la Liga contra cancerului.

Votul constituie „o schimbare de paradigmă pentru autoritățile federale, care acceptă de prea mult timp ca politica de prevenție sanitară să rămână sub tutela marilor întreprinderi”, a declarat Pascal Diethelm, din fruntea asociației OxyRomandie, care luptă împotriva tabagismului.

O inițiativă populară, denumită „DA protecției copiilor și tinerilor contra publicității la tutun”, prevede interdicția oricărui tip de reclamă de acest gen în mediile în care tinerii ar putea să o vadă – în presă, pe bannere sau pe internet, la cinema sau cu ocazia diferitelor evenimente. Aceleași reguli se aplică și țigaretei electronice.

Elveția, unde una din patru persoane fumează, are o legislație extrem de permisivă în domeniul publicității la tutun, din cauza lobby-ului puternic al marilor producători de țigări. La nivel național, sunt interzise doar reclamele la radio și la televiziune, precum și cele care țintesc în mod specific minorii.

Chiar dacă anumite cantoane și-au înăsprit regulile privind publicitatea, chiar dacă o nouă lege trebuia să intre în vigoare în 2023, grupurile de luptă împotriva tabagismului au estimat că se impunea o acțiunea mai hotărâtă pentru a-i proteja pe tineri – și au lansat o inițiativă populară.

Ministrul elvețian al Sănătății, Alain Berset, a spus că Parlamentul urmează să elaboreze o lege care să pună în practică inițiativa respectivă. Actul normativ nu va intra în vigoare anul acesta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe