Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Europarlamentar român: „Țara noastră poate beneficia de asistență europeană de calitate”

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 20 noiembrie 2020, ora 11:45

Nicu Ștefănuță, europarlamentar din grupul Renew Europe, care reprezintă România la Bruxelles, amintește că Uniunea Europeană are stocuri suficiente de echipamente medicale.

Într-o postare recentă făcută pe o rețea de socializare, europarlamentarul Nicolae Ștefănuță subliniază că România poate beneficia gratis de stocuri de echipamente medicale din partea UE, mai ales că există bani și rezerve europene special concepute pentru o astfel de criză sanitară cum este pandemia de COVID-19.

nicolae stefanuta

„UE are stocuri suficiente de echipamente medicale, ce pot fi trimise GRATUIT și IMEDIAT țărilor care au nevoie. Citesc zilnic zeci de articole de presă despre lipsurile din spitalele românești: medicamente, ventilatoare, oxigen, medici, în timp ce zi de zi mor oameni din cauza coronavirusului. Medicii intră în depresie pentru că văd cum mor oamenii în fața lor și pentru că nu au ce le trebuie. Văd cum familiile trag de ei să îi salveze pe ce dragi. Mă simt dator să trag un semnal de alarmă”, a scris Nicu Ștefănuță pe pagina sa oficială.

El a enumerat mai multe argumente în acest sens, începând cu faptul că țara noastră, membră a Uniunii Europene, poate beneficia de asistență europeană de calitate.

„Nu există o criză de dotări! Înainte să cumpărăm turcisme, trebuie să ne uităm să vedem ce avem disponibil GRATIS de la UE. Nu sunt lipsuri europene, există stocuri de echipamente medicale gata să fie livrate țărilor care au nevoie de ajutor. Trebuie doar ca spitalele să pună presiune pe autorități să ceară echipamentele de care au nevoie. Nu e milogeală, e dreptul nostru ca cetățeni europeni. Prostia e să cumperi din Turcia atunci când există bani și rezerve europene special concepute pentru o astfel de criză sanitară”, a adăugat europarlamentarul român.

În plus, el a mărturisit că a scris și a informat Ministerul Sănătăţii din România și IGSU - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România despre toate aceste instrumente.

„Avem tot ce ne trebuie cu ajutor european, nu avem scuză să greșim de data asta”, a subliniat europarlamentarul. 

Iată cum se pot accesa anumite servicii, potrivit reprezentantului României la Bruxelles, Nicu Ștefănuță:

Echipament medical (din rezervele RescEU). Cine este responsabil? Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Unde și cum se aplică? Solicitare directă la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență (ERCC) sau la Sistemul de Avertizare și Răspuns Rapid European (EWRS).

Transfer pacienți. Cine este responsabil? Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Unde și cum se aplică? Notificare prin Sistemul de Avertizare și Răspuns Rapid (EWRS) către Comisia Europeană și către celelalte state membre. Statele membre care pot oferi asistență răspund folosind același EWRS.

Personal medical. Cine este responsabil? Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Unde și cum se aplică? Cerere de activare a Mecanismului European de Protecție Civilă (UCPM) și o notificare ERCC.

Etichete: echipamente medicale europarlamentar Nicu Stefanuta Uniunea Europeană uniunea europeana asistenta medicala transport pacienti

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.