Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Moderna: trei vaccinuri noi ARN mesager pentru herpes, zona zoster și cancer

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 23 februarie 2022, ora 15:17

Compania Moderna a anunțat că are trei noi vaccinuri pe bază de ARN mesager care țintesc virusul herpes simplex, zona zoster și cancerul.

Profitând de terenul propice furnizat de succesul extraordinar al vaccinului pentru COVID-19 din portofoliul propriu, dezvoltat pe baza tehnologiei ARN mesager, compania Moderna a anunțat trei noi vaccinuri ce conțin ARN mesager. Reprezentanții companiei își propun acum să țintească cu ajutorul vaccinurilor ARN mesager: virusul herpes simplex, virusul care provoacă zona zoster și un nou vaccin pentru cancer, scrie newatlas.com

vaccinuri arn mesager moderna
Fotografie creată de Thirdman, de la Pexels

Deși în prezent este clar că tehnologia pe bază de ARN mesager reprezintă o opțiune sigură și eficientă pentru vaccinul împotriva COVID-19, experții din domeniul farmaceutic au vrut să afle ce altceva poate face aceeași tehnologie.

Moderna, una dintre companiile biofarmaceutice care a folosit ARNm, a anunțat recent trei noi vaccinuri în dezvoltare care țintesc trei boli. Aceste trei noi vaccinuri se alătură celorlalte produse din portofoliul companiei care țintesc HIV, gripa sezonieră, citomegalovirusul și virusul Epstein-Barr. 

BioNTech şi Pfizer vor dezvolta un vaccin împotriva zonei zoster 

Cel mai important dintre vaccinurile recent anunțate este un vaccin cu ARNm împotriva virusului herpes simplex. Vaccinul candidat al companiei Moderna pe bază de ANRm va ținti HSV-2, virusul herpes simplex care este cel mai frecvent sursa herpesului genital.

Reprezentanții companiei au indicat că se așteaptă ca imunitatea împotriva acestui tip de herpes să fie cumva cu o protecție încrucișată împotriva virusului HSV-1 (cel care afectează gura și cauzează leziunile orale).

Al doilea vaccin pe bază de ARNm de la Moderna va fi conceput pentru a ținti virusul care provoacă zona zoster, numit și virus varicelo-zosterian (VZV). Produsul de la Moderna care țintește zona zoster urmează după anunțul făcut luna trecută de Pfizer, indicând că și această companie farma are în plan să dezvolte un vaccin ARNm pentru această boală.

Al treilea vaccin pe bază de ARNm este unul ce va fi dezvoltat pentru a ținti două antigene exprimate de unele tipuri de celule canceroase. Vaccinul se axează, așadar, pe „indoleamine 2,3-dioxygenase” (IDO) și pe „programmed death-ligand 1” (PD-L1). Ambele molecule sunt recunoscute pentru faptul că îndeplinesc un rol în dezvoltarea celulelor tumorale. 

Obiectivul unui vaccin ARNm pentru cancer ar fi să „pregătească” celulele imunitare ale organismului să detecteze celulele tumorale care exprimă aceste antigene specifice. Vaccinul ARNm pentru cancer va fi testat inițial pe cancerul de piele avansat sau metastatic și pe un tip de cancer de plămâni numit carcinom pulmonar cu celule non-mici.

Etichete: vaccin moderna Moderna vaccin cancer vaccin zona zoster zona zoster vaccin herpes virus herpes simplex herpes herpes genital

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC