Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O infecţie bacteriană, prevenţie pentru febra Dengue

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 9 iulie 2021

Studiul clinic randomizat The World Mosquito, realizat în Indonezia, a utilizat ţânţari infectaţi cu o bacterie „miraculoasă” pentru a reduce capacitatea insectei de a transmite febra Dengue.

        Rezultatele studiului au fost publicate recent în The New England Journal of Medicine. Este vorba despre bacteria Wolbachia, care nu afectează ţânţarul în sine, însă se află în corpul acestuia, la nivelul situsurilor de intrare a virusului Dengue. Pe lângă această capacitate a bacteriei, ea poate afecta fertilitatea gazdelor, împiedicând formarea altor generaţii de ţânţari.

        Studiul a inclus cinci milioane de ouă de ţânţari infectate cu Wolbachia depozitate în găleţi cu apă, iar procesul de formare a unei populaţii de ţânţari infectaţi a durat nouă luni. Yogyakarta, orașul din Indonezia în care s-a desfășurat studiul, a fost împărţit în 24 de zone, iar ţânţarii au fost eliberaţi doar în jumătate dintre acestea. Rezultatele studiului au arătat o reducere cu 77% a cazurilor de febră Dengue și o reducere cu 86% a spitalizărilor din momentul în care ţânţarii au fost eliberaţi.

        Proiectul s-a bucurat de un real succes, fapt pentru care este posibilă o extindere a acestuia și în alte zone. În plus, experţi în sănătate publică sunt de părere că rezultatele sunt extrem de promiţătoare, putând fi replicate și în cazul altor boli cu transmitere asemănătoare, precum Zika, febra galbenă etc.

Etichete: febra Dengue

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.