Newsflash
Internaționale

Remdesivir, nerecomandat în cazurile severe de COVID-19?

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 20 2020
Remdesivir, nerecomandat în cazurile severe de COVID-19?

Preparatul antiviral remdesivir nu ar trebui utilizat „de rutină” în tratamentul cazurilor severe de COVID-19 internate în secţiile de terapie intensivă, atrag atenţia experţi citaţi de Reuters.

În prezent, remdesivir și dexametazona sunt singurele preparate medicamentoase autorizate în terapia pacienţilor cu COVID-19 la nivel global.

Foto 3

Totuși, principalul studiu cu privire la eficacitatea remdesivir, realizat de OMS, a demonstrat în luna octombrie că efectele acestuia nu sunt semnificative, contrazicând rezultatele studiilor anterioare.

V-ar putea interesa și: Reacția GILEAD Sciences în legătură recomandările OMS în privința remdesivir

În conformitate cu noile date ale studiului Solidarity, „remdesivir este acum clasificat ca un medicament care nu ar trebui să fie utilizat de rutină la pacienţii COVID-19”, susţine prof. dr. Jozef Kesecioglu, președintele ESICM (Societatea Europeană de Terapie Intensivă), în cadrul unui interviu acordat Reuters.

Această recomandare va fi detaliată în cadrul unei lucrări știinţifice pe tema opţiunilor terapeutice în COVID-19, dezvoltată de ESICM în colaborare cu Society of Critical Medicine, ce urmează să fie publicată în luna ianuarie.

Prima versiune a acestei lucrări, publicată în martie, sugera că nu există suficiente informaţii pentru a recomanda utilizarea remdesivir și a altor antivirale la pacienţii COVID-19 în stare critică.

Deși rezultatele recente ale studiilor pun sub semnul întrebării eficienţa remdesivir în tratamentul COVID-19, preparatul antiviral este utilizat frecvent în spitale, fiind aprobat în peste 50 de ţări.

Eficienţă controversată, utilizare excesivă

Remdesivir este unul dintre medicamentele recent administrate și președintelui american, Donald Trump, infectat cu SARS-CoV-2 în luna octombrie.

Mai mult de atât, Uniunea Europeană a semnat un contract de un miliard de euro cu Gilead pentru furnizarea a 500.000 de doze de remdesivir, cu câteva zile înainte de publicarea rezultatelor studiului Solidarity.

Profesorul Kesecioglu a declarat că nu există suficiente date cu privire la eficacitatea remdesivir, acesta descurajând utilizarea sa de rutină în terapia intensivă a pacienţilor COVID-19 pozitivi.

Prin urmare, remdesivir ar trebui utilizat numai ocazional și nu ca tratament standard la acești pacienţi.

Specialistul descurajează și utilizarea plasmei convalescente în tratamentul cazurilor severe de COVID-19 în cadrul secţiilor de terapie intensivă, aceasta fiind administrată în scop experimental, nefiind încă aprobată.

Totuși, el susţine utilizarea dexametazonei în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 spitalizaţi, existând numeroase
dovezi cu privire la eficacitatea acesteia.


Notă autor:

Bibliografie
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-remdesivir-gilead/worlds-top-intensive-care-body-advises-against-remdesivir-for-sickest-covid-patients-idINKBN27T13K

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe