Newsflash
Internaționale

Săptămâna Peer Review, marcată în perioada 21-25 septembrie

de Florentina Ionescu - sept. 24 2020
Săptămâna Peer Review, marcată în perioada 21-25 septembrie

Intitulată și „Peer Review Week”, această săptămână marchează an de an importanța evaluării colegiale (sau a recenziei colegiale).

Tema de anul acesta este încrederea în peer review, se arată într-un newsletter al jurnalului Lancet, remis redacției, și nu a fost aleasă întâmplător.

peer-review-saptamna mondiala

Încrederea în peer review (numită și recenzare colegială, adică evaluarea activității științifice, academice sau profesionale a unei persoane sau a unor lucrări științifice înainte de publicare) a ajuns îndeosebi în centrul atenției în contextul epidemiologic actual al pandemiei de COVID-19, menționează echipa de la The Lancet.

„Pentru a coincide cu Săptămâna Peer Review din 2020, am creat o resursă online pentru o audiență mai largăm pentru a explica procesele noastre editoriale și politicile editoriale. În plus, am ilustrat care este călătoria pe care o face o lucrare științifică prin sistemul nostru, sub forma unui infografic, iar astfel subliniem diferitele noastre tipuri de lucrări științifice, cum ar fi Comentariile, Editorialele, itemii de tip știre și scrisorile, precum și ce concluzii se pot trage din acestea”, se arată în newsletterul transmis de The Lancet.

Echipa acestui jurnal important atrage atenția că actuala pandemie a avut un impact enorm asupra cercetării rapide, colaborative și adaptative, asupra publicării rapide a descoperirilor și a ideilor științifice, iar interesul publicului în ceea ce privește cercetarea și lucrările științifice a crescut.

saptamana peer review1

În concluzie, pentru a marca această săptămână și mai ales ceea ce simbolizează ea, trebuie să reținem că evaluarea activității științifice (peer review) rămâne o etapă esențială în procesul de publicare a lucrărilor științifice. Peer review este acea verigă care unește autorii, editorii, revizorii și cititorii și tot ea, ca etapă esențială, ajută la construirea încrederii între acești actori importanți.

saptamana peer review2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe