Newsflash
Internaționale

Screeningul prin colonoscopie scade riscul de cancer

de Dr. Diana Andronache - oct. 14 2022
Screeningul prin colonoscopie scade riscul de cancer

Persoanele care au efectuat colonoscopie de screening au avut un risc de cancer colorectal la distanţă de 10 ani mai mic comparativ cu cei care nu au efectuat această procedură, arată un studiu.

p1Cancerul colorectal reprezintă al treilea cel mai frecvent tip de cancer și, totodată, a doua cauză de deces prin cancer la nivel mondial.

De-a lungul timpului au fost propuse mai multe strategii de screening, menite să depisteze într-un stadiu cât mai precoce această patologie, însă dovezile de înaltă calitate sunt limitate.

Testarea pentru a identifica hemoragii oculte în scaun, colonoscopia și sigmoidoscopia sunt investigaţiile cel mai frecvent utilizate în practica medicală ca metode de screening.

Luând în considerare faptul că majoritatea cancerelor colorectale (CCR) se dezvoltă din polipi benigni care pot fi detectaţi și îndepărtaţi în timpul endoscopiei digestive inferioare, se consideră că screeningul endoscopic poate fi utilizat ca metodă de prevenţie.

O analiză anterioară a trei studii randomizate arătase că incidenţa CCR a fost cu până la 25% mai mică după 10-12 ani de urmărire în rândul persoanelor care au efectuat screening prin sigmoidoscopie. În multe părţi ale lumii, colonoscopia nu este utilizată în mod frecvent, deoarece lipsesc dovezi din studii randomizate cu privire la beneficiile acestei proceduri.

Salvează vieţi

Studiul NordICC, efectuat în Polonia, Norvegia, Suedia și Ţările de Jos, a avut ca obiectiv principal evaluarea efectelor screeningului prin colonoscopie asupra riscului de CCR și de deces prin această patologie la distanţă de zece ani. În cercetare au fost incluși 84.585 de pacienţi cu vârsta medie de 59 de ani.

Potrivit rezultatelor, riscul de CCR la distanţă de zece ani a fost de 0,98% în grupul de screening și de 1,2% în grupul de îngrijire obișnuită, reprezentând o scădere a riscului de 18%.

Riscul de deces prin CCR a fost de 0,28% (72 de decese) în rândul participanţilor din grupul de screening și de 0,31% (157 de decese) în grupul de îngrijire obișnuită.

Pe parcursul perioadei de urmărire, în grupul de screening au fost diagnosticate 259 de cazuri de cancer colorectal, comparativ cu 622 de cazuri în grupul fără screening.

Nu au fost documentate perforaţii sau decese asociate procedurii de screening survenite în decurs de 30 de zile după efectuarea colonoscopiei, însă 15 participanţi au avut sângerări majore după îndepărtarea polipului.

Citiți și: Este paracetamolul sigur în sarcină? 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe