Newsflash
Internaționale

Tehnică nouă pentru evaluarea rigidităţii miocardice

de Dr. Diana Andronache - aug. 20 2021
Tehnică nouă pentru evaluarea rigidităţii miocardice

Estimarea cantitativă a vitezei de propagare a undelor mecanice ale inimii ar putea fi o alternativă promiţătoare în evaluarea gradului de rigiditate miocardică.

10.1016-j.jcmg.2020.05.037Figure2Fibroza miocardică reprezintă procesul de cicatrizare a miocardului, fiind modificată atât structura, cât și arhitectura organică a inimii. Remodelarea cardiacă are o importanţă clinică deosebită, iar fibroza miocardică este o componentă majoră a acestui proces.

Astfel, fibroza miocardică este un sub­strat fiziopatologic pentru tulburări cardiovasculare majore, cum ar fi cardiomiopatiile și bolile cardiace valvulare. Ea evoluează către disfuncţii electrice și mecanice, iar rigiditatea miocardică afectează atât funcţia sistolică, cât și funcţia diastolică a inimii.

În vederea aprecierii gradului de fibroză, metodele actuale de diagnostic presupun examinarea histopatologică a unei biopsii endomiocardice, considerată standardul de aur pentru cuantificarea extinderii acestui proces – însă aceasta este o metodă invazivă –, sau examinarea imagistică prin rezonanţă magnetică, o metodă neinvazivă, însă cu o
disponibilitate limitată și un cost crescut.

Metodă inovativă de diagnostic

Un studiu publicat recent în Jour­nals of the American College of
Cardiology a avut ca obiectiv principal evaluarea unei noi tehnici de diagnostic, cartografierea vitezei undelor mecanice tridimensionale (3D), pentru a aprecia prin metode neinvazive rigiditatea ventriculului stâng, prin analiza undelor mecanice emise de cord. Evaluarea gradului de fibroză prin tehnici de elastografie miocardică ar putea identifica informaţii importante pentru practica clinică.

În acest studiu au fost analizate datele obţinute de la cinci voluntari sănătoși și zece pacienţi cu diferite grade de stenoză aortică, pentru a
evalua fezabilitatea și reproductibilitatea acestei tehnici. Utilizând sistemul cu ultrasunete, a fost dezvoltată o configuraţie specială de imagini 3D pentru cartografierea cantitativă a gradului de rigiditate miocardică.

Această metodă ar putea fi utilizată pentru identificarea afecţiunilor care determină o modificare a rigidităţii miocardice, precum fibroza secundară bolilor ischemice. Rigiditatea miocardică influenţează viteza de propagare a undelor mecanice ale inimii.

Analiza acestor date poate fi utilizată în caracterizarea și localizarea ţesutului fibrotic post infarct miocardic. Sunt necesare studii suplimentare înainte ca acest marker să fie validat din punct de vedere clinic, însă unul dintre avantajele metodei este acela că ar putea aprecia rigiditatea ţesuturilor în orice moment al ciclului cardiac.


Notă autor:

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jcmg.2020.05.037

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe