Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ultrasonografia ar putea distruge coronavirusurile

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 18 martie 2021, ora 10:38

Structura coronavirusului a devenit o imagine familiară, cu suprafața acoperită de acei receptori care seamănă cu o coroană. Chiar dacă geometria virusului și strategia de infectare sunt în general cunoscute, se știu puține informații despre integritatea fizică a coronavirusului.

Un studiu nou, realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), de la Departamentul de Inginerie Mecanică, sugerează că, de fapt, coronavirusurile ar putea fi vulnerabile la vibrațiile produse de ultrasonografie, cele din frecvențele folosite în imagistica medicală de diagnostic, scrie phys.org

studiu ultrasonografie coronavirus

Prin simulări pe computer, echipa de cercetători a modelat răspunsul mecanic al virusului la vibrațiile dintr-o gamă largă de frecvențe din ultrasonografie.

Ei au descoperit că vibrațiile cuprinse între 25 și 100 de megahertzi au declanșat colapsul învelișului virusului precum și al proteinelor spike (cele care seamănă cu niște țepi), iar acestea au început să se rupă în decurs de fracțiune de milisecundă.

Acest efect, potrivit sursei citate, a fost observat în simulările realizate pe virus atât în aer, cât și în apă.

Rezultatele acestea sunt preliminare și se bazează pe date limitate în ceea ce privește proprietățile fizice ale coronavirusului.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că rezultatele lor sunt un prim indiciu legat de un posibil tratament bazat pe ultrasonografie pentru coronavirusuri, inclusiv pentru noul coronavirus (SARS-CoV-2).

„Noi am dovedit că sub excitația produsă de ultrasonograie învelișul și proteinele spike ale coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, producând tensiuni care ar distruge anumite părți ale virusului, făcând vizibile deteriorările produse la învelișul exterior și posibile deteriorări invizibile la ARN-ul din interior”, a declarat Tomasz Wierzbicki, profesor de mecanică aplicată la MIT.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: studii coronavirus coronavirus infectii coronavirus noul coronavirus ultrasonografie vibratii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC