Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un nou instrument de administrare a medicamentelor împotriva cancerului cerebral

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 9 august 2022, ora 12:46

Cercetători din China şi din Statele Unite au creat un nou sistem de administrare a medicamentelor pentru a îmbunătăţi tratamentul bazat pe imunoterapie împotriva cancerului cerebral.

Cercetătorii de la Universitatea Shandong din China şi de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite au dezvoltat un hidrogel injectabil care conţine nanoparticule ce vizează celulele stem ale gliomurilor, scrie Agerpres.

cancer

Acestea sunt considerate principalul vinovat pentru recidiva glioblastomului, o tumoare extrem de invazivă din creier, ce apare după îndepărtarea pe cale chirurgicală a tumorii iniţiale.

Nanoparticulele din acest hidrogel pot să creeze macrofage ale receptorului antigen himeric (CAR), in situ, după ce sunt injectate în cavitatea de rezecţie, potrivit unui studiu publicat în această săptămână în revista Science Translational Medicine.

Macrofagele sunt celule mari care pot să elimine substanţe vătămătoare din organism; ele se găsesc în sânge şi în ţesuturi.

Astfel de macrofage modificate pot să caute şi să înconjoare celule stem reziduale ale gliomilor în cavitatea de rezecţie prin stimularea unei reacţii antitumorale adaptate a sistemului imunitar, potrivit autorilor studiului.

Într-un studiu preclinic realizat pe şoareci, noul sistem de administrare a medicamentelor a arătat că poate să prevină recidiva post-operatorie a gliomurilor prin inducerea unei imunităţi pe termen lung împotriva tumorilor.

De asemenea, administrat împreună cu un anticorp, denumit CD47, noul hidrogel a crescut frecvenţa unor reacţii pozitive în rândul celulelor imunitare ale şoarecilor, au dezvăluit autorii studiului.

„Cercetarea oferă astfel o potenţială strategie de tratament pentru amorsarea imunităţii specifice celulelor stem canceroase, cu aplicare largă la pacienţii care suferă de afecţiuni maligne recurente, necesitând însă realizarea unui studiu clinic suplimentar”, a declarat unul dintre autorii săi, Jiang Xinyi, profesor la Universitatea Shandong. 

Etichete: celulele stem ale gliomurilor CD47 cancerul cerebral

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC