Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Vaccinurile anti-COVID nu afectează fertilitatea

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 28 ianuarie 2022

Rezultatele unui studiu publicat săptămâna trecută în American Journal of Epidemiology confirmă că nu există nicio legătură între vaccinurile anti-COVID și afectarea fertilităţii masculine sau feminine.

                Șanse mai mici de a concepe au existat în cazul bărbaţilor cu infecţie cu SARS-CoV-2 în ultimele 60 de zile, boala COVID-19 afectând doar pentru o perioadă scurtă fertilitatea masculină.

               Studiul menţionat a inclus 2.126 de femei cu vârsta cuprinsă între 21 și 45 de ani, din SUA și Canada. Înrolarea în studiu a avut loc în perioada decembrie 2020 – septembrie 2021, iar cercetătorii au urmărit pacientele până în noiembrie 2021. În cadrul studiului, participantele au completat online chestionare la fiecare opt săptămâni, ce au inclus istoricul medical și reproductiv și au avut posibilitatea de a-și invita partenerii să completeze chestionare. O proporţie de 73% dintre femei și 74% dintre partenerii acestora au primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19. Cercetătorii au analizat răspunsurile la chestionare și nu au găsit nicio asociere între vaccinare și probabilitatea de a concepe. Datele au arătat că o infecţie cu SARS-CoV-2 nu a fost asociată semnificativ cu scăderea fertilităţii la femei, iar la bărbaţi a fost asociată cu o reducere tranzitorie a fertilităţii – o infecţie în ultimele 60 de zile în cazul bărbaţilor a însemnat o scădere cu 18% a fertilităţii. Sunt necesare mai multe studii ample pentru a confirma o eventuală legătură între infecţia cu SARS-CoV-2 și afectarea fertilităţii, însă este cunoscut că febra reduce numărul de spermatozoizi. În afară de aceste rezultate, care confirmă și reasigură populaţia că vaccinurile împotriva COVID-19 nu afectează fertilitatea, studiul oferă suport și medicilor care sfătuiesc cuplurile ce doresc să conceapă un copil.

teste de fertilitate

 

https://edition.cnn.com/2022/01/20/health/covid-vaccine-fertility-study/index.html

Etichete: fertilitate vaccin COVID

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.