Deşi ar trebui să ieşim din „silozurile“ bolilor, să ne aşezăm în jurul unei mese şi să încercăm să găsim soluţii, fiecare dintre noi susţine că boala lui e cea mai importantă. Despre acest subiect, despre anul creierului în Europa, precum şi despre un nou instrument de evaluare a tehnologiilor medicale dezvoltat de Universitatea Oxford  vorbeşte Mary Baker, fost preşedinte al European Brain Council, în interviul acordat lui Vlad Mixich.

"> Se concurează pe o piaţă a bolilor în care fiecare susţine că a lui e cea mai importantă - Viața Medicală
Interviuri

Se concurează pe o piaţă a bolilor în care fiecare susţine că a lui e cea mai importantă

de Vlad MIXICH - apr. 9 2014
Se concurează pe o piaţă a bolilor în care fiecare susţine că a lui e cea mai importantă

Deşi ar trebui să ieşim din „silozurile“ bolilor, să ne aşezăm în jurul unei mese şi să încercăm să găsim soluţii, fiecare dintre noi susţine că boala lui e cea mai importantă. Despre acest subiect, despre anul creierului în Europa, precum şi despre un nou instrument de evaluare a tehnologiilor medicale dezvoltat de Universitatea Oxford  vorbeşte Mary Baker, fost preşedinte al European Brain Council, în interviul acordat lui Vlad Mixich.

Universitatea Oxford dezvoltă un nou instrument de evaluare a tehnologiilor medicale numit „Măsurarea rezultatelor raportate de către pacient“ (PROM).

Este nevoie de şase plătitori sănătoşi de taxe pentru a susţine un pensionar bolnav. În Marea Britanie s-a ajuns deja la doar 3,3 plătitori pentru un pensionar.

• Comunicarea pe teme legate de sănătate nu este deloc eficientă în Uniunea Europeană.

 

 

Eram la Bruxelles în timpul unei conferinţe europene în care ascultam aceeaşi mantră recitată de asociaţiile de pacienţi cu privire la costurile patologiei lor specifice şi la nevoia urgentă de creştere a finanţării necesare lor. Lângă mine, o distinsă doamnă cu păr alb şi ochi verzi-albaştri începuse să se foiască neliniştită. O privesc întrebător. Se apleacă şi-mi şopteşte în engleză: „aceeaşi şi aceeaşi partitură“. Mary Baker a fost până de curând preşedintele European Brain Council, cea mai importantă asociaţie care promovează pe lângă instituţiile Uniunii Europene interesele asociaţiilor profesionale din neurologie şi psihiatrie şi, totodată, pe cele ale pacienţilor care suferă de astfel de boli. În corul deseori monoton şi prea corect politic al Bruxellesului, vocea lui Baker provoacă şi arată punctele vulnerabile. Şi, în cele mai multe privinţe, are dreptate.

 

 

   Vlad Mixich: În România apar periodic, de câţiva ani, probleme de accesibilitate pentru anumite medicamente. Crize provocate pe lanţul de distribuţie, crize provocate de exportul paralel sau de strategii ale producătorilor. Nu ar fi util ca autorităţile de la Bruxelles să pună la punct o listă a medicamentelor cu probleme de distribuţie şi să încerce să rezolve problema centralizat?
  Mary Baker: Ar trebui să ne aşezăm cu toţii în jurul unei mese şi să ieşim din silozurile bolilor în încercarea de a găsi soluţii. Nu e suficient doar să regurgităm tot mai multe probleme, trebuie să începem să-i adunăm pe oameni împreună şi să spunem: avem o problemă mare care ne priveşte pe toţi şi nu plecăm de aici până ce nu găsim o soluţie. Sunt momente în care trebuie să te concentrezi pe pacienţi şi pe o anumită patologie. Sigur că e corect asta. Eu am lucrat într-o asociaţie de pacienţi, am fost preşedintele Asociaţiei de Parkinson din Marea Britanie. Dar când lucrezi în cadrul general al societăţii trebuie să laşi deoparte focusul pe o singură astfel de asociaţie şi să lucrezi cu toată lumea. Şi oamenii sănătoşi sunt foarte importanţi, nu doar asociaţiile de pacienţi. Ei îşi plătesc taxele, dar mulţi dintre ei se îndreaptă ca nişte somnambuli către boală prin stilul lor de viaţă şi din cauza lipsei de informaţii.
 

   European Brain Council este un consiliu de coordonare format din organizaţiile europene de neurologie, neurochirurgie, psihiatrie şi neuroştiinţe, ca şi din asociaţiile de pacienţi şi companiile din industria farmaceutică şi a dispozitivelor medicale. Consiliul colaborează îndeaproape cu Parlamentul European şi Comisia Europeană şi oferă expertiză guvernelor naţionale. Obiectivul Consiliului este promovarea cercetării europene în neuroştiinţe şi îmbunătăţirea calităţii vieţii celor afectaţi de boli ale creierului. Mary Baker este ultimul preşedinte al European Brain Council, succesorul ei fiind profesorul David Nutt, directorul departamentului de Neuropsihofarmacologie de la Imperial College din Londra.

 
Trebuie să facem ceva în privinţa asta. Trebuie să abordăm cauzele în amonte pe râul bolii. Trebuie să abordăm femeile tinere atunci când sunt gravide: ce e mai bine să faci când eşti însărcinată? Unele iau medicamente, altele beau, altele mănâncă ce nu trebuie. Asta nu dă prea multe şanse bebeluşului atunci când vine pe lume. Toate aceste lucruri pe care le putem îmbunătăţi nu se rezolvă arătând ameninţător degetul şi spunându-le oamenilor să-şi schimbe comportamentul, ci să-i facem să înţeleagă de ce e mai bine să se schimbe pentru ei şi pentru familiile lor.

 

   M.V.A.: Credeţi că în problemele de sănătate comunicarea este eficientă?
   Mary Baker: Nu, cred că nu facem o treabă bună deloc.

 

   M.V.A.: De ce?
  Mary Baker: Din multe motive. În primul rând pentru că deranjează tonul de dădăceală cu care oamenii sunt învăţaţi ce să facă. Niciunul dintre noi nu apreciază un astfel de ton: cu toţii am fost copii şi nu ne-a plăcut un astfel de ton când eram mici şi nu văd de ce ne-ar plăcea acum, când suntem mari. Trebuie să schimbăm tonul şi în loc de a vorbi despre faptul că avem probleme, să încercăm să oferim explicaţii şi să găsim soluţii. Nu cred că facem asta în prezent. Aşadar e important să ne concentrăm pe prevenţie.

 

   M.V.A.: 2014 este anul european al creierului. Dar dincolo de acest titlu, a susţinut Comisia Europeană şi financiar această iniţiativă?
   Mary Baker: Nu. Am cerut aşa ceva Comisiei, care ne-a susţinut mult la început, dar apoi problemele economice ne-au luat pe toţi pe sus în Europa. Evident că oamenii au început să promoveze alte teme, de pildă scăderea şomajului în rândul tinerilor, o problemă foarte importantă. Dar atunci i-am întrebat că dacă nu putem avea un An European al Creierului, atunci nu putem avea un An al Creierului pentru Europa? E o mică iniţiativă a noastră care sperăm să-şi găsească ritmul. Vreau să fie foarte clar că nu credem că patologia creierului ar trebui să concureze cu cancerul, diabetul sau orice altă boală, toate fiind oribile. Suntem însă îngrijoraţi în privinţa costurilor generate de patologia creierului, care au ajuns la 800 miliarde de euro în 2010. Asta este egal cu costurile generate împreună de cancer, diabet şi bolile cardiovasculare. Trebuie, cumva, să administrăm situaţia mai bine, dar nu concurând cu alte boli.
 
   2014 – Anul creierului în Europa
   Iniţiativa lansării unui an al Creierului în Europa aparţine European Brain Council şi a fost susţinută de peste 200 de organizaţii profesionale sau asociaţii ale pacienţilor, printre care Federaţia Europeană a Societăţile de Neurologie, Asociaţia Europeană de Psihiatrie sau Colegiul European de Neuropsiho­farmacologie. Proiectul încearcă să educe publicul în privinţa tulburărilor neuropsihologice şi să impună acest subiect pe agenda decidenţilor politici de la nivel european şi naţional. Printre ambasadorii proiectului se numără profesorul Arvid Carlsson, câştigătorul Nobelului pentru Medicină în 2000, profesorul Vladimir Hachinski, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Neurologie, profesori de neurologie de la universităţile din Oxford, Cambridge, Frankfurt sau Praga, mai mulţi foşti miniştri ai sănătăţii din Europa. Ruxandra Drăghia-Akli, conducătorul Directoratului General pentru Cercetare şi Inovare a Comisiei Europene, a susţinut şi ea acest proiect.
 Creierul e special: el este cel care poate administra alte boli. Există de pildă dovezi că ţinerea sub control a diabetului nu mai este eficientă din clipa în care pacientul devine depresiv. Începe să nu mai îşi respecte programările la doctor, să nu-şi mai ia tratamentul, şi aşa apar efectele adverse ale diabetului, presiune pe familie şi costuri mari pentru sistemul sanitar. Aşadar e important să avem grijă de creierul nostru: să-l hrănim, să-l înţelegem mai bine, să-l dezvoltăm, să-l protejăm şi conservăm.

 

   M.V.A.: Care este diferenţa dintre a-ţi hrăni creierul şi a-l dezvolta?
  Mary Baker: A-l hrăni este legat mai mult de stilul de viaţă. Nu beţi prea mult. Există studii care arată că băutul în exces dăunează neuronilor. Cât despre dezvoltare înseamnă să ne folosim cât mai mult acest organ minunat pe care-l avem. Dintre doi oameni diagnosticaţi cu Alzheimer în acelaşi moment, cel care a beneficiat de o educaţie mai bună şi care a avut cea mai intensă activitate neuronală este cel care se deteriorează mai lent. De ce? Pentru că şi-au construit o rezervă neuronală. Evident că uneori nu putem schimba educaţia oamenilor. Dar haideţi să încercăm să-i stimulăm: să-i determinăm să citească mai mult, să rezolve cuvinte încrucişate, să-i ajutăm. Nu staţi doar pe canapea, fiţi mai activi. Cum putem ajuta în privinţa asta? Dacă un bătrân e izolat social, atunci e mai puţin stimulat. Şi asta poate duce la declanşarea mai rapidă a demenţei. Suntem animale sociale, avem nevoie de interacţiune. O altă dorinţă specială a mea e să-i văd pe tineri purtând cască de protecţie atunci când merg pe bicicletă sau pe role sau pe motociclete.

 

   M.V.A.: Aţi scris într-un editorial că alcoolul este mai periculos decât drogurile. E o formulare destul de non-conformistă.
   Mary Baker: Ştiu că drogurile sunt cele care captează mai mult atenţia mediatică şi eu, ca mamă a trei copii, am fost întotdeauna atentă şi îngrijorată mai degrabă de droguri decât de alcool.
 

   La nivelul anului 2010, costul total al patologiilor neuropsihiatrice în Europa a fost estimat la 798 miliarde de euro. Costurile directe, care includ tratamentul medical şi asistenţa necesară, reprezintă 60% din această sumă, restul fiind costuri indirecte asociate cu diminuarea producţiei generată de patologia specifică. În medie, costul estimat în Europa variază de la 285 de euro pentru un pacient care suferă de migrenă până la 30.000 de euro pentru unul afectat de tulburări neuromusculare. Demenţele necesită cea mai mare parte din această sumă, fiind urmate de tulburările psihotice, accidentele vasculare cerebrale şi diversele forme de anxietate. În total, în Uniunea Europeană au fost puse 380 de milioane de diagnostice care pot fi incluse în aria patologiei creierului.

 
 
Dar în acelaşi timp statisticile ne arată că în Europa se bea de două ori mai mult decât oriunde altundeva în lume. Chiar şi cei din zona mediteraneeană, băutori în special de vin, consumă mult, dar cei din nordul Europei beau foarte foarte mult. În Londra, de pildă, speranţa de viaţă a unui bărbat este de 78 de ani, în timp ce în Glasgow este de 54 de ani şi unul dintre motivele principale este alcoolul. Când citeşti astfel de date începi să te îngrijorezi. Ce facem? Am putea rezolva câteva dintre aceste probleme pe care ni le autoprovocăm chiar cu ajutorul media. Dacă jurnaliştii ar găsi tonul potrivit, dacă ar putea coagula sprijin pentru o campanie antialcool, dacă am putea face studii observaţionale care să demonstreze cât de serioasă este problema alcoolismului, am avea mult mai multe de câştigat.

   M.V.A.: Da, dar industria alcoolului este importantă în media, cumpără multă publicitate.
   Mary Baker: Da, sunt puternici. În orice supermarket din Europa e atât de uşor să cumperi alcool. Chiar şi dacă eşti într-un cărucior cu rotile. Şi reclamele sunt atât de deştept făcute.

 

   M.V.A.: Credeţi că e nevoie de reguli mai stricte?
   Mary Baker: Reguli există în anumite părţi. Dar cred că e vorba în special de stilul de viaţă. Te duci la o petrecere unde e alcool şi bei şi te ia valul petrecerii. Şi băutul e legal, fumatul e legal, drogurile sunt ilegale. Pentru adolescenţi şi tineri e mai uşor să rezişti la ceva despre care ştii că e rău pentru că e ilegal, dar alcoolul şi fumatul fac parte din mediul tău social şi trebuie să înveţi care e cantitatea potrivită pentru tine şi să înveţi cum să te abţii.

 

   M.V.A.: Aţi vorbit mai devreme despre silozurile bolilor. Ce înseamnă mai exact asta?
   Mary Baker: Dacă privim înapoi spre începuturile medicinii moderne, doctorii erau interesaţi în special de inimă, sau de ficat, sau de rinichi, fiecare în funcţie de specialitatea lui. Şi asta era firesc. Companiile farmaceutice au urmat şi ele modelul. Au dezvoltat departamente speciale pentru cancer, pentru hepatită, orice patologie de care erau interesate.
 
 

   Cele mai împovărătoare afecţiuni provocate de patologia creierului au mai degrabă cauze neurobiochimice decât anatomice. De aceea, cel puţin în teorie, ele ar trebui să fie complet reversibile dacă sunt tratate cu medicamente eficiente sau cu terapii comportamentale specifice. În 2005, cercetările în neuroştiinţe erau printre subiectele favorite ale companiilor farmaceutice, dar acest lucru s-a schimbat în rău. Unul dintre motive sunt reglementările europene mai stricte în privinţa medicamentelor cu efect asupra sistemului nervos central, dar şi insatisfacţia industriei farma în privinţa investiţiilor făcute în acest domeniu. Tendinţa aceloraşi companii farmaceutice de a se muta din Europa în Statele Unite, China sau India a subminat parteneriatul public-privat dintre industrie şi Comisia Europeană. – European Brain Council.

 
Grupurile de pacienţi s-au organizat şi ele în silozuri şi acţiunea lor a fost benefică deoarece a dus la conştientizarea unor probleme de sănătate şi a crescut calitatea informării. Astfel au atras mai multe fonduri şi au formulat documente de politici de sănătate interesante. Dar vine un timp în care toate acestea trebuie să se contopească spre interesul societăţii per ansamblu. Nu poţi doar să te concurezi pe o piaţă a bolilor în care fiecare încearcă să argumenteze că boala lui e mai importantă decât a altora.

 

   M.V.A.: Dar asta se întâmplă deja. E o competiţie pentru bani.
   Mary Baker: Se întâmplă, aşa e. Şi nu e bine asta. Trebuie să avem mai multă responsabilitate socială şi asta poate începe doar cu tinerii. Să ieşim din obişnuinţa de a da vina pe unul şi pe altul. Dacă ceva nu funcţionează bine căutăm imediat un medic sau o companie farmaceutică pe care să dăm vina. Multe se pot rezolva prin creşterea responsabilităţii sociale: să înţelegi mai bine despre ce e vorba, un stil mai sănătos de viaţă, să ai grijă de copiii tăi, să nu-i laşi pe bătrâni izolaţi. Şi asta nu costă. Nu mai pot suporta să aud de cazuri de pacienţi din ţara mea care au fost lăsaţi să aştepte ore în şir pe o targă şi apoi se dă vina pe sistemul medical. Unde e societatea? Unde sunt oamenii? Nu putem continua doar să aruncăm vina pe instituţii. E vorba de noi.

 

   M.V.A.: Sunteţi implicată în două proiecte importante de HTA cu London School of Economics. Ne puteţi spune mai multe despre asta?
Mary Baker: Îmi amintesc că atunci când am auzit prima oară acest termen am spus că asta nu e de mine: asta are de-a face cu computerele şi e un acronim ciudat. Oricine lucrează în sănătatea publică trebuie să înţeleagă mecanismul de evaluare a tehnologiilor de sănătate. Pentru că asta îi ajută pe oamenii care trăiesc cu diverse boli să aibă acces la cel mai bun tratament posibil pentru ei. Trebuie să încercăm să dezvoltăm instrumente care sunt importante pentru pacienţi. De exemplu, când eram la Agenţia Europeană a Medicamen­tului, măsurarea eficacităţii tratamentului în boala Parkinson era amplitudinea crescută a mişcării braţelor şi o lungime îmbunătăţită a paşilor. Erau lucruri care puteau fi văzute şi măsurate. Dar dacă vorbeşti cu cineva care are Parkinson şi îl întrebi ce contează pentru el, îţi va răspunde: calitatea vieţii. Starea lui mentală: cât de anxios este, ce impact va avea boala asupra profesiei, dar asupra vieţii de cuplu, dar asupra relaţiei cu copiii mei? Cine va avea grijă de mine când eu nu o voi mai putea face singur? Va fi vorba de durere. De calitatea somnului, de disfuncţiile sexuale, de incontinenţa urinară. Lucruri nu atât de uşor de măsurat. Vedem aşadar că există aici o diferenţă între ceea ce contează pentru asigurator şi ce contează pentru plătitor. Colaborăm acum cu Universitatea Oxford pentru a dezvolta un sistem de măsurare care să fie satisfăcător atât pentru asigurator, cât şi pentru pacient. Lucrăm cu 14 companii împreună cu care am adus mai mulţi foşti funcţionari din zona sistemului de asigurări şi cu membri ai asociaţiilor de pacienţi. Măsurarea rezultatelor raportate de către pacient (PROM) – acesta este numele instrumen­tului care va fi o unealtă foarte importantă.

 

   M.V.A.: În România, lista moleculelor noi subvenţionate de către stat nu a mai fost actualizată de 6 ani şi asta creează o problemă de accesibilitate importantă pentru pacienţi. Motivul principal este lipsa fondurilor…
   Mary Baker: Înţeleg. E dificil pentru că fiecare stat îşi supraveghează cu atenţie limitele finanţării sistemului de sănătate. Dar există un mesaj care cred că trebuie să ajungă la orice guvern: că sănătatea înseamnă bogăţie. Dacă investeşti în sănătate vei avea un popor mai sănătos şi atunci îţi va creşte PIB-ul. Ministrul sănătăţii împreună cu ministrul educaţiei trebuie să meargă la ministrul de finanţe şi să-i ceară bani. Dar cei foarte pasionaţi de educaţie spun că aceasta e la fel de importantă ca sănătatea. Şi atunci trebuie căutate şi produse dovezile că o investiţie în sănătate va produce bunăstare pentru popor. Nu ştiu dacă asta a fost făcut deja în România dar guvernul trebuie convins să investească în sănătate. Oamenii lucrează astăzi mai mult şi mai greu şi e nevoie să ai grijă de sănătatea lor. Cei bolnavi lucrează mai puţin şi mai greu, ceea ce aduce o scădere a producţiei. Avem obiceiul să ne gândim la FMI ca instituţia interesată doar de bani şi foarte îndepărtată de problemele din sănătate. Ei bine, am fost foarte impresionată de un discurs al Christinei Lagarde care a spus că sănătatea înseamnă bogăţie. Guvernele noastre, care sunt alese pe o perioadă scurtă de timp, de obicei cinci ani, trebuie să formuleze o strategie a sănătăţii pe termen lung. Şi asta e o sarcină dificilă.

 

   M.V.A.: Credeţi aşadar că cifrele sunt importante?
   Mary Baker: Da. De aceea cred că economia din domeniul sănătăţii este importantă. De pildă există o formulă economică clară: este nevoie de şase plătitori sănătoşi de taxe pentru a susţine un pensionar bolnav. Şase trebuie să dea pentru ca unul să primească. Şi demografia nu ne ajută pentru că, în Marea Britanie, suntem la 3,3 plătitori pentru un pensionar.

 

   M.V.A.: Cele mai multe studii clinice îi exclud pe cei de peste 60 de ani deşi aceştia sunt cel mai frecvent ţinta tratamentelor. În perspectiva dumneavoastră este asta o problemă?
   Mary Baker: Vă avertizez că perspectiva mea nu este foarte populară. Studiile clinice se fac după o strategie veche de 50 de ani. Atunci se încerca măsurarea efectului vindecării: cât de bine te făcea un anume medicament. E mult mai uşor să te concentrezi pe a-i face pe oameni să se simtă mai bine. Şi am reuşit asta.
 

   Mary Baker a fost, până în 2014, preşedintele European Brain Council şi preşedintele Federaţiei Europene a Asociaţiilor de Neurologie. În 2009 a primit Premiul Asociaţiei Britanice de Neuroştiinţe şi în prezent este Visiting Fellow la Centrul de Sănătate Publică a London School of Economics. A fost consultant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi membru în Consiliul Consultativ al Federaţiei Europene a Industriei Farmaceutice (EFPIA).

 
Ar trebui să sărbătorim faptul că două treimi dintre oamenii de pe această planetă care au ajuns vreodată până la 65 de ani trăiesc astăzi. Ura. Să mulţumim medicilor, specialiştilor în sănătate publică şi industriei farmaceutice. Dar asta nu ne scuteşte de probleme noi. Cu cât trăim mai mult cu atât creşte numărul celor care suferă de diverse boli ale creierului care sunt greu de admi­nistrat. Totodată avem mai multe cazuri de comorbiditate: mulţi dintre cei care au peste 65 de ani trăiesc cu mai multe boli în acelaşi timp. Cum faci studii clinice atunci când ai atât de mulţi pacienţi cu comorbidităţi? E nevoie de 13 ani şi jumătate pentru ca o moleculă bună, cu studii solide în spate, să ajungă din stadiul de cercetare în gura pacientului. Trebuie să regândim abordarea. Ştiţi cum e: nu supravieţuieşte cel mai inteligent, şi nici cel mai mare, ci cel mai adaptabil. Iar noi nu ne adaptăm, deşi în faţa noastră sunt mari provocări.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe