Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Interviuri

Tradiţie la Piatra Neamţ

Viața Medicală
Cornel MIFTODE vineri, 14 noiembrie 2014

În perioada 23–26 octombrie a.c., la Piatra Neamţ au avut loc a XXXVI-a Reuniune a chirurgilor din Moldova „Iacomi-Răzeşu“ şi a VIII-a Conferinţă internaţională de chirurgie, manifestări despre care am discutat cu dr. Virgil Răzeşu, coordonator al comitetului de organizare.


   Sunteţi printre cei mai longevivi organizatori de manifestări ştiinţifice. De cele mai multe ori, oamenii îşi aduc aminte de semenii lor abia după ce aceştia au încheiat soco­te­lile cu lumea, dar această reuniune vă poartă numele. Cum s-a întâmplat?
   – În urmă cu şase ani, prof. dr. Eugen Târcoveanu le propunea participanţilor ca această reuniune să poarte numele meu, dar echilibrul s-a restabilit fiindcă, la sugestia mea, adunarea a fost de acord ca reuniunile să poarte şi numele doctorului Ia­comi, făuritorul vetrei chirurgicale de la Neamţ şi unul dintre iniţiatorii acestor manifestări. 
 
   – Cum apreciaţi ediţia abia încheiată?
  – Ca decan de vârstă al chirurgilor, ieşit din activitate, dar privind lucrurile din perspectivă obiectivă, pot afirma că ediţia prezentă a aparţinut tinerilor specialişti. Aceştia şi-au demonstrat pregătirea şi orientarea cu totul particulare, spre deosebire de generaţia mea, care a căpă­tat destul de târziu dreptul de a se prezenta în faţa celorlalţi specialişti şi a discuta problemele curente ale chirurgiei, de la egal la egal. Derularea întregii reuniuni a demonstrat un apetit crescut pentru discuţii şi comentarii la obiect, pentru a pune la punct o anume temă ori tehnică. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost do­rinţa de a progresa, de a perfecta, de a modifica şi îmbunătăţi sau ameliora ceva, de a reduce suferinţele pacienţilor noştri, de a asigura supravieţuirea, fie şi cu câteva luni a unui caz pierdut, ori de a-i face finalul mai demn şi mai uşor. Toată tematica a ilustrat această latură profund omenească şi de stringentă actualitate, dincolo de ceea ce considerăm umanismul caracteristic medicinii. Întreaga reuniune a demonstrat că şcoala românească de chirurgie şi-a păstrat va­loarea dintotdeauna şi nu este cu nimic mai prejos de nivelul mondial al abordărilor şi realizărilor.    
 
   – Veţi continua derularea reuniunilor nemţene?
  – Fără îndoială, o asemenea acţiune nu se abandonează. Pentru noi, un centru neuniversitar este o adevărată avuţie. Ce este foarte important şi trebuie remarcat este că, de mai mulţi ani, Societatea Română de Chirurgie se implică în organizarea şi în desfăşurarea reuniunilor noastre, ceea ce le sporeşte şi prestigiul şi importanţa, noi având datoria de a le conferi acea notă aparte. În acest sens, cred că va trebui să reluăm practica premiilor acordate celor mai bune lucrări prezentate. De asemenea, pentru a evita monotonia, anul viitor, când calendarul activităţii ştiinţifice ne va per­mite derularea reuniunii în prima parte a lunii mai, deschizând, astfel, seria reuniunilor ştiinţifice naţionale, vom organiza întâlnirea în staţiunea Durău, la poalele Ceahlăului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC