Newsflash
Interviuri

Unicul endocrinolog din judeţ

de Alexandra NISTOROIU - iun. 12 2014
Unicul endocrinolog din judeţ

A obţinut specializarea în endocrinologie în 1993. A ales să rămână la Slatina, la spitalul în care îşi făcuse pregătirea. De-atunci, dr. Claudia Triţă a fost, mai tot timpul, singurul endocrinolog din judeţul Olt. În ultimii ani, câteva clinici particulare au încercat să furnizeze şi servicii de endocrinologie, aducând specialişti din Craiova, dar medicii veneau rar şi, în cele mai multe cazuri, iniţiativa s-a încheiat la fel de repede cum a început. Aproape două decenii, medicul oltean a făcut naveta zi de zi, câte 50 de kilometri, de la Craiova. De trei ani însă, s-a mutat la Slatina.

 

 

 

 

Pacienţi care vin de curiozitate

 

   Multă vreme aţi fost singurul endocrinolog din Olt. Nu este endocrinologia suficient de cerută?
   – Ba da, este o specialitate solicitată. Eu de-abia fac faţă numărului mare de solicitări, mulţi pacienţi sunt nemulţumiţi când află că trebuie să îşi facă programare. La începuturile carierei, dădeam şi câte şaptezeci de consultaţii pe zi. Nu erau atâtea formulare de completat, era mult mai simplă procedura. Acum văd maximum 16 pacienţi pe zi în policlinică şi-apoi mă ocup de pacienţii internaţi. Deşi sunt mult mai puţini, pacienţii sunt mult mai nemulţumiţi ca înainte; se aşteaptă ca atunci când s-au hotărât ei să vină la medic, să se rezolve totul pe loc. În plus, înainte, când nu se făceau dozări hormonale, pacientul avea încredere în medic. Acum, chiar dacă îi spun pacientului: „Nu ai nicio problemă“, el zice: „Vreau să mă conving“ şi solicită investigaţii de care nu are nevoie. Am foarte mulţi pacienţi care vin de curiozitate, care spun: „Nu mă supără nimic, dar vreau să văd dacă am glandă“.
   Cu cât timp înainte trebuie făcută programa­rea şi ce alternative au pacienţii care nu doresc să aştepte?
   – Pot merge la Craiova, Piteşti sau Bucureşti. Oriunde ar merge, însă, este necesară progra­marea prealabilă. La mine, cu o lună înainte. Mai există varianta să aştepte la cabinet, pentru că în cursul unei zile se întâmplă să nu vină chiar toţi cei programaţi.

 

Mai mult pentru birocraţie

 

   Suntem în plin proces de informatizare a sistemului de sănătate. Ce înseamnă pentru activitatea dumneavoastră?
   – Eram familiarizată deja cu utilizarea calculatorului, mi s-a părut foarte util. Ce nu înţeleg eu este de ce înregistrarea pe calculator nu substituie, ci dublează înregistrarea clasică. Acum trebuie introdus pacientul în calculator, trecut în registru, apoi completate toate formularele pentru ecografie, radiografie, analize. Dacă îi dau reţetă, trebuie să îi dau şi o notiţă cu explicaţii şi scrisoare medicală pentru medicul de familie. M-am transformat în scrib. Toate astea n-au legătură cu partea medicală, dar mănâncă foarte mult timp, poate chiar mai mult decât consultaţia însăşi. Din cincisprezece minute cât se alocă pacientului, cel puţin şapte sunt de birocraţie.

 

Pacienţii fug de internare

 

  Sunt multe internări?
   – Am doar cinci paturi şi nu aşa multe internări. Pacienţii nu sunt dornici să se interneze, pentru că nu pot face analize specifice, iar farmacia spitalului nu are tratamentul specific. Necesarul de medicamente a fost considerat prea mic ca să merite demarată procedura de achiziţie. Au considerat că e o cantitate neînsemnată ca să se complice cu ea. Apoi, nu se fac dozări hormonale. Se pot face investigaţii imagistice, dar pentru laborator, pacientul trebuie să meargă la privat.
   Se pot face la Slatina toate investigaţiile pe care le recomandaţi?
   – Analizele da. Mai trebuie însă să-i trimit la Craiova şi la Bucureşti pe cei care necesită anumite teste în dinamică, ce se pot face numai în spital. Pentru o evaluare mai sofisticată, îi trimit la Bucureşti sau la Craiova. Dar nici la Craiova nu se face mai mult decât la Slatina, nu au posibilităţi pentru dozări hormonale în spital. Aşa că am o colaborare foarte bună cu Institutul Parhon. Spre exemplu, pentru pacienţii care necesită intervenţie chirurgicală, îi trimit la ţintă, direct la medicii cu care colaborez.
   Endocrinologia pediatrică tot dumnea­voas­tră o asiguraţi?
   – Da, în limita competenţelor. Cazurile care necesită teste dinamice sau investigaţii suplimen­tare le trimit tot la Parhon, la secţia de endopediatrie. Depinde şi de protocoale, desigur. De exemplu, în protocolul de investigaţie a nanismului, înainte nu era obligatoriu să trimiţi pacientul, îl rezolvam la Slatina; acum, se investighează în anumite centre universitare. Ca un copil să primească tratament cu hormoni de creştere, trebuie să îl trimit acolo. În total, cam 1–2% din toate cazurile trebuie trimise în alt oraş, fie ei copii ori adulţi.
   De ce aţi ales să lucraţi la Slatina?
   – Pentru că mi-a plăcut specialitatea. La Craiova erau libere posturi pe specialităţi care nu mă atrăgeau. M-am gândit că mai poţi schimba postul, dar specialitatea mai greu.
   Care au fost avantajele şi dezavantajele acestei decizii?
   – Partea cea mai bună a fost că am venit să lucrez într-un oraş care, de mulţi ani, nu avea endocrinolog. Şi chiar avea nevoie. Am simţit că fac cu adevărat ceva pentru pacienţi. Un alt lucru bun a fost că nu prea am avut şefi, în afară de directorul spitalului. Pe de altă parte, singură fiind, volumul de muncă era uriaş. Noroc că eram mai tânără şi puteam să fac faţă. Acum nu cred că aş mai putea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe